Vermakelijke wetenschap

ProefkonijnenNed. 3, 21.40 - 22.30 uur

Zonder nog maar een minuut uitzending heeft het nieuwe BNN-programma Proefkonijnen al voor tumult gezorgd. Vooral door het nieuws dat in de tweede aflevering de presentatoren Dennis Storm en Valerio Zeno een stuk van elkaars vlees zullen opeten. Om de vraag te beantwoorden: hoe smaakt mensenvlees? Advocaat Gerard Spong vroeg zich in De wereld draait door af of dit strafbaar kan zijn, vele anderen geloven niet dat Zeno en Storm echt kannibalen worden.

Het mensenvlees moet nog een week wachten, vanavond is de eerste uitzending. Zeno zal geblinddoekt autorijden op een drukke weg, terwijl Storm aanwijzingen geeft. In latere uitzendingen gaan de BNN-kwajongens uitproberen hoe het is om een olifant als huisdier te hebben en of je eten kunt bereiden in de afwasmachine.

Zeno tijdens de perspresentatie: „Dennis en ik zijn gek op leuke weetjes. Door alles zelf uit te testen, willen we wetenschap populair maken voor onze doelgroep.”

Die wetenschappelijke waarde is door het BNN-sausje een beetje zoekgeraakt, maar de jongens hebben een vermakelijk programma gemaakt. De soms shockerende, soms grappige vraagstukken spreken tot de verbeelding. Zeker het proeven van mensenvlees roept walging op, maar het is ook spannend om te zien. De chemie tussen de presentatoren doet de rest. Storm en Zeno zijn als twee vrienden die met de typische BNN-bravoure kattekwaad uithalen.

Diederik Huffels

    • Diederik Huffels