Uitgelicht

None

Film

The Prestige (Christopher Nolan, 2006, VS/Engeland). De regisseur van Batman Begins, maar ook van Following en Memento, maakte een briljant, misschien wel overbriljant mysterie rond twee rivaliserende illusionisten (Christian Bale en Hugh Jackman) in het Londen van de late 19de eeuw. Nolan heeft zijn verhaal opgebouwd in cirkels die hij over elkaar legt, zodat je nooit kunt zien waar de ene ophoudt en de andere begint. Ook met Michael Caine, David Bowie en Scarlett Johansson.Net5, 20.30-23.05u.

Love Actually (Richard Curtis, 2003, Engeland/VS). Diep-romantische komedie is een mozaïek waaraan de beste Britse acteurs meededen: Bill Nighy, Colin Firth, Liam Neeson, Emma Thompson, Hugh Grant, Laura Linney, Alan Rickman, Keira Knightley. En Billy Bob Thornton als de Amerikaanse president. RTL5, 20.30-23.10u.

Cruel Intentions (Roger Kumble, 1999, VS). Vijfde verfilming van Pierre Choderlos de Laclos’ brievenroman Les liaisons dangereuses uit 1782 speelt in het Manhattan van de jaren negentig. Film over manipulatie en verleiding in rijkeluismilieu werd destijds in deze krant omschreven als ‘veredelde soap’. Camerawerk van Theo van de Sande. Met Sarah Michelle Gellar, Reese Witherspoon, Selma Blair, Louise Fletcher en Ryan Philippe. RTL8, 20.30-22.30u.

Westworld (Michael Crichton, 1973, VS). Amusante science-fictionthriller over futuristisch vakantieoord dat fantasiewerelden van toeristen verwerkelijkt. Met Richard Benjamin, Dick Van Patten, James Brolin en Yul Brynner.BBC 1, 00.55-02.20u.

Informatief

Het groot dictee der Nederlandse taal. Spellingtoets voor kijkers thuis en voor Nederlandse en Belgische prominenten in het gebouw van de Eerste Kamer. Arnon Grunberg schreef, Philips Freriks presenteert. Ned.1, 20.30-22.10u.

Labyrint: De man zonder ritme. Heeft muziek evolutionair nut of is het een bijproduct? Waarom is muziek populair en waarom zijn mensen muzikaal? We maken onder meer kennis met een man zonder ritmegevoel en met een neuroloog die muziek gebruikt bij hersenonderzoek. Ned.2, 20.50-21.25u.

Trafalgar. Fictief documentair drama waarin de Franse admiraal De Villeneuve commentaar geeft bij een reconstructie van de Slag bij Trafalgar (1805). Een poging tot rehabilitatie, want hij werd door Collingwood en Nelson verslagen nadat hij een fataal bevel had moeten opvolgen. Arte, 21.05-22.00u.

Van de straat. Charel, Bram, Joey, Malika en Rogier maken hun opleiding niet af, geven niets om hun baan en komen in aanraking met justitie. Hun dagen bestaan uit hangen, drinken, televisiekijken, uitgaan en drugsgebruik. Kas Stuyf gaat in deze nieuwe programmaserie met ze aan de slag om het tij te keren. Ned.3, 21.10-21.40u.

Steve Jobs: Billion dollar hippy. Insiders met buitengewone verhalen over Steve Jobs, de gesjeesde student die zijn tomeloze ambitie koppelde aan de Californische tegencultuur, evolutionaire sprongen in computertechnologie en een talent voor hype. Het resultaat: een van de grootste ondernemingen ter wereld. Onder anderen medeoprichter Steve Wozniak en de chef software vertellen over opkomst, neergang en wederopstanding van Apple. BBC 2, 22.00-23.00u.

Happy people – a year in the taiga. Documentaire uit 2010 van Dmitry Vasyukov en Werner Herzog over het leven in het dorp Bakthia aan de Yenisei in de Siberische taiga. De film volgt mensen van het dorp gedurende de vier seizoenen, met telkens hun eigen kenmerken en uitdagingen. Het leven in het dorp is al honderden jaren hetzelfde gebleven. Canvas, 22.15-23.50u.

Bouton. De drieëndertigjarige Franse poppenspeelster Johana Bory wordt gevolgd in de laatste maanden van haar leven. Bory trad al tien jaar op met haar handpop Bouton toen bij haar kanker werd vastgesteld. Dankzij Bouton wordt het verdriet om haar toestand en naderende dood dragelijk gemaakt. Bory gaat met de pop een dialoog aan die ons toegang verschaft tot haar gedachten. Met zijn naïeve, taboeloze vragen en opmerkingen zorgt Bouton voor een lichte toets en een bijna filosofische benadering van het thema leven en dood. Zo komt de kijker in deze film dicht bij Johana zonder voyeur te worden. Arte, 23.45-01.05u.

Amusement

Ali B op volle toeren. Nieuwe afleveringen van het vorige seizoen zo verrassend leuke programma waarin nieuwe en oude muzikanten elkaars werk vertolken. Vanavond Armand en MC Nina.Ned.3, 20.25-21.10u.

Sport

Voetbal: Wisla Krakow - FC Twente. Rechtstreeks verslag van de laatste groepswedstrijd in de Europa League. Om 23.15u samenvattingen van de wedstrijden in de andere groepen. RTL7, 20.30-00.00u.