uitgelicht

None

Film

The Prestige (Christopher Nolan, 2006, VS/Engeland). Briljant mysterie rond twee rivaliserende illusionisten (Christian Bale en Hugh Jackman) in het Londen van de late 19de eeuw. Nolan heeft zijn verhaal opgebouwd in cirkels die hij over elkaar legt, zodat je nooit kunt zien waar de ene ophoudt en de andere begint. Ook met Michael Caine, David Bowie en Scarlett Johansson.Net 5, 20.30-23.05u.

Love Actually (Richard Curtis, 2003, Engeland/VS). Diep-romantische komedie is een mozaïek waaraan de beste Britse acteurs meededen: Bill Nighy, Colin Firth, Liam Neeson, Emma Thompson, Hugh Grant, Laura Linney, Alan Rickman, Keira Knightley. En Billy Bob Thornton als de Amerikaanse president.RTL 5, 20.30-23.10u.

Cruel Intentions (Roger Kumble, 1999, VS). Vijfde verfilming van de brievenroman Les liaisons dangereuses uit 1782 speelt in het Manhattan van de jaren negentig. Film over manipulatie en verleiding in rijkeluismilieu werd destijds in deze krant omschreven als ‘veredelde soap’. Camerawerk van Theo van de Sande.RTL 8, 20.30-22.30u.

Westworld (Michael Crichton, 1973, VS). Amusante sciencefictionthriller over futuristisch vakantieoord dat fantasiewerelden van toeristen verwerkelijkt. Met Richard Benjamin, Dick Van Patten, James Brolin en Yul Brynner. BBC 1, 00.55-02.20u.

Informatief

Het groot dictee der Nederlandse taal. Spellingstoets voor kijkers thuis en voor Nederlandse en Belgische prominenten in het gebouw van de Eerste Kamer. Arnon Grunberg schreef, Philips Freriks presenteert. Ned. 1, 20.30-22.10u.

Labyrint: De man zonder ritme. Uitzending over amusia (het ontbreken van gevoel voor muziek) en muziek als instrument bij hersenonderzoek. Heeft muziek evolutionair nut of is het een bijproduct van andere eigenschappen? Waarom is muziek populair en waarom zijn mensen muzikaal? We maken onder meer kennis met een man zonder ritmegevoel en met een neuroloog die muziek gebruikt om gebieden in de hersenen te lokaliseren. Ned. 2, 20.50-21.25u.

Trafalgar. Fictief documentair drama waarin de Franse admiraal de Villeneuve commentaar geeft bij een reconstructie van de Slag bij Trafalgar (1805). Deze Franse film is een poging tot rehabilitatie van de Villeneuve, die door Collingwood en Nelson verslagen werd nadat hij een fataal bevel had moeten opvolgen. Arte, 21.05-22.00u.

Van de straat. Charel, Bram, Joey, Malika en Rogier lukt het niet om op het goede pad te blijven. Ze maken hun opleiding niet af, geven niets om om hun baan en komen in aanraking met politie en justitie. Hun dagen bestaan uit hangen, drinken, televisie kijken, uitgaan en drugsgebruik. Kas Stuyf gaat in deze nieuwe programmaserie met ze aan de slag om het tij te keren. Ned. 3, 21.10-21.40u.

Steve Jobs: Billion dollar hippy. Insiders met buitengewone verhalen over Steve Jobs, de gesjeesde student met tomeloze ambitie die Californische tegencultuur koppelde aan evolutionaire sprongen in computertechnologie en een talent voor hype. Het resultaat: een van de grootste ondernemingen ter wereld. Onder anderen de chef software en mede-oprichter Steve Wozniak vertellen over opkomst, neergang en herrijzenis van Apple. BBC 2, 22.00-23.00u.

Happy people - a year in the taiga. Documentaire van Dmitry Vasyukov en Werner Herzog over het leven in het dorp Bakthia in de Siberische taiga. De film volgt mensen van het dorp gedurende de vier seizoenen. Het leven in het dorp is al honderden jaren hetzelfde gebleven.Canvas, 22.15-23.50u.

Bouton. Ontroerende film waarin de drieëndertigjarige Franse poppenspeelster Johana Bory gevolgd wordt in haar laatste maanden. Bory trad al tien jaar op met haar gele handpop Bouton toen bij haar kanker werd vastgesteld. Het is aan Bouton te danken dat de realiteit van Bory’s toestand en naderende dood wat naar de achtergrond wordt gedrongen. Zij gaat met de pop een dialoog aan die ons toegang verschaft tot haar gedachten. Met zijn taboeloze opmerkingen zorgt Bouton voor een lichte toets en een bijna filosofische benadering van het thema leven en dood. Zo komt de kijker in deze film dicht bij Johana zonder daarbij voyeur te worden. Arte, 23.45-01.05u.

Sport

Voetbal: Wisla Krakow - FC Twente. Rechtstreeks verslag van de laatste groepswedstrijd in de Europa League. Om 23.15u samenvattingen van de wedstrijden in de andere groepen. RTL 7, 20.30-00.00u.