Tikje voor Schultz van Haegen, CDA dwarsboomt verhoging maximum snelheid

Kaart van Nederlandse wegennet met de voorgenomen nieuwe maximum snelheden. Beeld: Rijksoverheid

Een flinke streep dreigt te worden gezet door de plannen van verkeersminister Melanie Schultz van Haegen om de maximum snelheid te verhogen. Het CDA, cruciaal voor een meerderheid in de Kamer, wil in sommige gevallen niet opschalen naar bijvoorbeeld 130 km/u.

Volgens de NOS is het voor de regeringspartij een geldkwestie. Schultz van Haegen (VVD) heeft ruim 100 miljoen euro over voor aanpassingen aan diverse snelwegen om ze klaar te maken voor de snelheidsverhoging. De christendemocraten willen helemaal geen geld uitgeven. En dus gaat wat hen betreft de maximum snelheid alleen omhoog op wegen die daar reeds geschikt voor zijn.

Het blokkeren van de plannen, opgenomen in het regeerakkoord, van de minister door het CDA betekent geen meerderheid voor de plannen van de minister. De Tweede Kamer praat daarom vanavond over de kwestie.

    • Jules Seegers