Tibetaanse blogger op nrc.nl

“Tsering Woeser is een dappere Tibetaanse schrijfster, die een uniek perspectief biedt op de complexiteiten van hedendaags Tibet”, schrijft het Prins Claus Fonds. Vandaag wordt Woeser met een van de prijzen van het fonds geëerd, en start zij een blog op nrc.nl Van Europa en de G-20 heeft blogger, dichteres en essayist Woeser, die naar

An undated filephoto of Woeser, who like many Tibetans uses one name, as declined to meet for a face-to-face interview, wary of China's communist authorities who have kept a close watch on her in recent years in Beijing. From her Beijing apartment adorned with a banned photo of the Dalai Lama, Woeser has emerged as one of Tibet's most famous writers and unlikely critics of Chinese rule in the Himalayan region, as the 43-year-old is the daughter of a Han Chinese army officer and a Tibetan communist cadre, but her loyalties are with the people of Tibet ahead of this week's sensitive 50th anniversary of an uprising against China. CHINA OUT GETTY OUT AFP PHOTO
An undated filephoto of Woeser, who like many Tibetans uses one name, as declined to meet for a face-to-face interview, wary of China's communist authorities who have kept a close watch on her in recent years in Beijing. From her Beijing apartment adorned with a banned photo of the Dalai Lama, Woeser has emerged as one of Tibet's most famous writers and unlikely critics of Chinese rule in the Himalayan region, as the 43-year-old is the daughter of a Han Chinese army officer and a Tibetan communist cadre, but her loyalties are with the people of Tibet ahead of this week's sensitive 50th anniversary of an uprising against China. CHINA OUT GETTY OUT AFP PHOTO Een ongedateerde foto van Woeser in Peking. Foto AFP

“Tsering Woeser is een dappere Tibetaanse schrijfster, die een uniek perspectief biedt op de complexiteiten van hedendaags Tibet”, schrijft het Prins Claus Fonds. Vandaag wordt Woeser met een van de prijzen van het fonds geëerd, en start zij een blog op nrc.nl

Van Europa en de G-20 heeft blogger, dichteres en essayist Woeser, die naar Tibetaans gebruik alleen haar achternaam gebruikt, weinig verstand. Maar van China des te meer. Ze is, zo schreef onze China-correspondent Oscar Garschagen vorige maand in NRC Handelsblad, de enige Tibetaanse intellectueel in China die openlijk over hypergevoelige kwesties durft te praten, e-mailen en als de bemoeienis van de staatsveiligheidsdienst al te indringend wordt, te skypen. China ziet in haar een bedreiging.

Haar beeld over de rol van China in Tibet radicaliseerde naarmate ze met meer monniken sprak. Ze werkte ongeveer zes jaar aan twee boeken over de Culturele Revolutie in Tibet. De boeken zijn in het Mandarijn geschreven en heten vertaald: Verboden geheugen en Herinnering aan Tibet.

Ter gelegenheid van de Prins Claus-prijs die Woeser vandaag toegekend krijgt, die ze niet zelf kan ontvangen omdat zij ondanks talrijke verzoeken van de overheid geen paspoort krijgt, start Woeser met een blog op nrc.nl.

Je zou kunnen stellen dat dit riekt naar partij kiezen in de complexe situatie rond Tibet en de gespannen relatie van het geannexeerde gebied met China. Dat is het deels. Natuurlijk, nrc.nl is geen spreekbuis van mensenrechtenorganisaties en wij zijn er niet op uit de hoon van de Chinese autoriteiten uit te lokken. Aan de andere kant is nrc.nl, naast een objectieve nieuwssite, een plek waar stemmen kunnen spreken die anders lastig gehoord worden.

Blogs zijn daar praktisch voor uitgevonden en Woeser is een schoolvoorbeeld van een blogger die informatie de wereld in helpt die anders verborgen zou blijven. Woeser’s eigen blog wordt met regelmaat gehackt (tijdens de opstanden van Tibetanen in 2008 werd Woeser’s blog leeggehaald en vervangen door een Chinese vlag) en journalisten krijgen lastig toegang tot Tibet. Woeser heeft een uitgebreid netwerk van bronnen binnen Tibet. Daarom krijgt ze de ruimte op nrc.nl.

In een interview met de Wereldomroep beschrijft ze de situatie:

“In 2008 waren alle ogen gericht op China in verband met de Olympische Spelen en China was toen gevoelig voor kritiek. Nu worden mensenrechten terzijde geschoven in het belang van de handel. Er is nauwelijks een reactie geweest op de zelfverbrandingen, terwijl de situatie serieuzer is dan in 2008.”

Naast Woeser zal ook Oscar Garschagen het bloggen weer oppakken voor nrc.nl. Oscar kent niet alleen de situatie in Tibet goed, maar weet wat er leeft onder de Chinezen en hoe China zich beweegt op het internationale podium.

De blogs van Woeser komen deels tot stand met medewerking van het Prins Claus Fonds en worden vertaald door Silvia Marijnissen.