Stukje Apple-geschiedenis verkocht voor 1,6 miljoen dollar

Oprichtingscontract Apple, ondertekend door Ronald Wayne, Steve Wozniak en Steve Jobs. Foto AFP / Sotherby's

De officiële oprichtingspapieren van Apple hebben een nieuwe eigenaar: Eduardo Cisneros. Hij kocht de akte voor bijna 1,6 miljoen dollar (1,2 miljoen euro) tijdens een telefonische veiling van Sotheby’s in New York.

Cisneros is een telg van één van de rijkste families in Zuid-Amerika, maar investeert vooral in de Verenigde Staten. Zijn bedrijf Cisneros Corp is gevestigd in Miami. Hij had tien keer meer geld over voor de oprichtingsdocumenten uit 1976 dan Sotheby’s vooraf had ingeschat.

Beweeg met je muis over de afbeelding voor een vergroting (het kan even duren voordat de grote foto getoond wordt):

Het gaat om het oprichtingscontract van Ronald Wayne, dat verder ondertekend is door mede-oprichters Steve Wozniak en de in oktober dit jaar overleden Steve Jobs. Cisneros stuurde direct na zijn aankoop een euforische tweet de wereld in:

Twitter avatar EduardoCisneros Eduardo Cisneros Very happy to own a piece of American ( World) history!

Cisneros krijgt voor zijn 1,6 miljoen dollar ook het contract dat de terugtreding van Wayne uit Apple regelt. Dat contract is slechts elf dagen minder oud dan de oprichtingspapieren van het computerbedrijf. Langer dan anderhalve week maakte Wayne niet deel uit van het bedrijf.

Wayne verkocht aandeel in Apple uit angst voor schuldeisers

Wayne trok zich al zo snel terug, omdat hij bang was dat afnemers van een order van vijftig Apple-computers niet op tijd zouden betalen en hij vervolgens Apple’s schuldeisers op zijn nek zou krijgen.

In de terugtredingspapieren, die nu dus het bezit zijn van Cisneros, werd vastegelegd dat Wayne een 10 procent aandeel zou behouden in het computerbedrijf. Dat zou anno 2010 goed zijn geweest voor ruim 2,6 miljard dollar.

Snel verdiend in elf dagen, zou je zeggen. Maar om geld te hebben voor de schuldeisers die hij verwachtte, verkocht Wayne snel na zijn terugtreding zijn aandeel in Apple voor achthonderd dollar.

Dan kun je 35 jaar later dus wel een extraatje gebruiken. Gelukkig maar dat hij de oprichtingsakte nog had. Heeft het bedrijf hem toch nog miljonair gemaakt. Al gaat wel drie ton van de 1,6 miljoen naar de Amerikaanse belastingdienst.

Dat een telefonische veiling niet echt een heel spannende en spectaculaire aangelegenheid is, laten deze amateurbeelden overigens zien.

    • Niels Posthumus