Specialisten VUmc: patiëntenzorg intensive care alarmerend

Specialisten van het VU Medisch Centrum in Amsterdam luiden de noodklok over de slechte zorg voor patiënten op de intensive care. Voor eigen behandeling zouden ze uitwijken naar een ander ziekenhuis, zo zeggen ze vandaag in de Volkskrant.

De specialisten spreken over een “angstcultuur waar tegenspraak niet wordt geduld en niet wordt geluisterd naar adviezen van medisch specialisten” en noemen hierbij twee incidenten waarbij patiënten zijn overleden. Ook de inspectie kwam onlangs met een kritisch rapport waarin over een “buitengewoon zorgelijke situatie” werd gerept aangaande de ic van het VUmc. De raad van toezicht houdt daarom vandaag een noodoverleg met het ziekenhuisbestuur.

De zorg op de Amsterdamse intensive care is onder de loep genomen nadat een longpatiënt in maart overleed, zo meldt persbureau Novum. De afdeling zou adviezen van longspecialisten meerdere keren in de wind hebben geslagen. Een intern onderzoek werd toegezegd.

Toen hoofd van de afdeling longchirurgie Rick Paul merkte dat er na anderhalve week nog steeds niets gebeurde, stapte hij naar de Inspectie voor de Gezondheidszorg. Het sterfgeval had eigenlijk binnen 72 uur na de dood moeten worden gemeld, bevestigt de inspectie. Paul werd door het ziekenhuis afgezet als hoofd van zijn afdeling en mag sindsdien niet opereren. Ook zou hij worden ontslagen als hij de inspectie nog eens waarschuwt. Paul werd in het gelijk gesteld, maar is nog altijd niet gerehabiliteerd.

Het zou een structureel probleem zijn dat de intensive care adviezen van hart- en longchirurgen negeert. Kritiek daarop zou worden gezien als “conflicterend gedrag”. Sommige chirurgen zouden patiënten inmiddels doorverwijzen naar een ander ziekenhuis om te voorkomen dat ze op de ic van hun eigen ziekenhuis terechtkomen.
Een woordvoerder van het management van het ziekenhuis zegt dat de communicatie inmiddels wordt verbeterd, maar daar heeft een groot deel van de staf geen vertrouwen in.

    • Annemarie Coevert