Schaatsploeg Orie op zoek naar sponsor

Schaatscoach Jac Orie verwacht dat zijn succesvolle ploeg na het afhaken van hoofdsponsor Control snel een nieuwe geldschieter zal vinden voor de komende seizoenen. „De tijd is niet makkelijk”, zei de Haagse coach voor de camera’s van de NOS in het Duitse Erfurt, waar zijn ploeg op trainingskamp is. „Maar we gaan ons best doen en ik heb er alle vertrouwen in dat het zal lukken.” Hoewel Orie geen bedrag wilde noemen, is met de sponsoring een bedrag van tegen de twee miljoen euro gemoeid.

Financieel detacheringsbureau Control maakte gisteren bekend na het huidige seizoen te stoppen als sponsor van de schaatsploeg met onder meer olympisch kampioen Mark Tuitert, Stefan Groothuis en talent Kjeld Nuis. Het bedrijf steunde de ploeg sinds november 2009, als opvolger van het failliet verklaarde DSB Bank. „De doelstellingen die ons in 2009 voor ogen stonden hebben we gerealiseerd”, aldus mededirecteur Lennaert de Hertog. Zijn bedrijf bereikte meer naamsbekendheid en een groter marktaandeel.

De ploeg van Orie is qua budget de tweede schaatsploeg van Nederland, na TVM. Na het afhaken van DSB werd naast opvolger Control vergeefs gezocht naar een co-sponsor. De schaatssters Annette Gerritsen, Margot Boer en Marianne Timmer vertrokken in mei 2010 en begonnen hun eigen Liga-ploeg. Sprinter Simon Kuipers vertrok naar TVM. Maar de ploeg bleef goed presteren.

Dit seizoen waren er wereldbekerzeges voor Groothuis en Nuis. Negen van de tien schaatsers plaatsten zich voor de wereldbekerwedstrijd van vorige week in Heerenveen. Namens de schaatsers verklaarde Groothuis gisteren dat ze het liefst als collectief bij coach Orie blijven.