GroenLinks steunt ‘ondemocratisch’ euro-akkoord niet

Sap wil premier Rutte terugsturen naar de onderhandelingstafel. Beeld: Pauw & Witteman

Het verdrag dat de Europese lidstaten vrijdag sloten kan niet rekenen op steun van GroenLinks want het gaat de crisis niet oplossen. Jolande Sap zei gisteravond in Pauw & Witteman dat de financiële sector namelijk niet wordt aangepakt.

De GroenLinks-leider vindt verder dat het verdrag ondemocratisch is en niet zorgt voor de structurele hervormingen die lidstaten nodig zouden hebben.

“Met alleen afspraken over begrotingsdiscipline krijgen we geen democratisch en hervormingsgezind Europa.”

Sap wees erop dat de eurocrisis is begonnen “met een crisis in de financiële sector”. “Dus pak die dan ook aan.” Ze vindt dat spaar- en zakenbanken moeten worden gescheiden. Ook zou moeten worden gekeken naar onevenwichtige handelsbalansen en de hypotheekschuld.

Vrijdag bereikten de Europese regeringsleiders een akkoord over een strengere begrotingsdiscipline. Alle betrokken landen moeten nog instemmen met het akkoord dat de oppositie in Nederland reeds als slap betitelt.

Toch lijkt het verdrag in Nederland geen gevaar te lopen. Gedoogpartner PVV is weliswaar tegen, maar de PvdA zorgt hoogstwaarschijnlijk alsnog voor een meerderheid. “Er worden niet zo veel bevoegdheden overgedragen dat er nieuwe verkiezingen moeten komen”, zei PvdA-Kamerlid Ronald Plasterk zaterdagochtend al in het Radio 1-programma Kamerbreed.

    • Jules Seegers