Ruzie in coalitie over verhoging maximumsnelheid

Een geluidsscherm langs de A2. Op 60 procent van de snelwegen gaat de maximumsnelheid naar 130 kilometer per uur. Foto NRC / Arjan de Jongh

Binnen de gedoogcoalitie is ruzie ontstaan over het verhogen van de maximumsnelheid naar 130 kilometer per uur. VVD en PVV zijn woedend dat het CDA dwarsligt. Kamerlid Charlie Aptroot (VVD) voelt zich verraden.

Sander de Rouwe (CDA) liet vandaag weten dat hij de snelheid “fatsoenlijk en verantwoord” wil verhogen. Minister van Infrastructuur Melanie Schultz (VVD) wil ruim honderd miljoen steken in aanpassingen om de snelheidsverhoging mogelijk te maken maar dat wil De Rouwe niet. Wat hem betreft wordt de snelheid alleen verhoogd op die wegen waar dat nu al kan.

Schultz heeft de steun van het CDA nodig voor een meerderheid voor haar plannen. Regeringspartij VVD en gedoogpartner PVV reageren furieus op de opstelling van het CDA, die niet is afgestemd. “Ik vind het heel erg teleurstellend”, zei Aptroot. Hij wijst op de afspraken uit het regeerakkoord over de verhoging van de maximumsnelheid waar het CDA zich aan moet houden.

Aptroot pikt het niet dat het CDA een deel van de maatregelen niet neemt en hij voelt zich verraden. Hij vindt dat Schultz goed heeft onderzocht of de snelheid op een verantwoorde manier kan worden verhoogd.

Ook Léon de Jong (PVV) is “not amused” door het CDA. “Het siert ze niet”, zei hij vandaag in een reactie. “Het lijkt erop dat ze de boel aan het traineren zijn.” De Jong houdt ook vol aan de plannen van Schultz. “Ik ga ervan uit dat de 130 kilometer per uur gewoon wordt ingevoerd”, zei hij. “Het liefste morgen nog.”

De Tweede Kamer debatteert vanavond met Schultz over de snelheidsverhoging.

    • Dirk Wijnand de Jong