Rassia

Mag ik ook eens wat street cred? Toen ik dertien was schrobde ik met vriendinnen toevallig wel op zaterdagen Schoonderwoerd, de bakkerij van het dorp. Ondersteboven hangend in kneedmachines, overal het kauwgommengsel van zeep en deeg, drie uur voor tien gulden en een Bossche bol. Bucks Fizz op de radio, chocolade en slagroom in je mond.

Daarna volgden onder meer Chinees restaurant Tong-Ah, aardbeienvelden en augurkenpluk, pizzeria Da Verdi, café De Twee Prinsen en Eetcafé de Reiger. Van het dorp via Eindhoven naar Amsterdam, waar nog een hoop gedoe en vrolijkheid en ledigheid volgde. En uiteindelijk de krant.

Alle begrip dus voor mensen met een omslachtige loopbaan, zoals Leon de Jong en zijn route naar een Kamerzetel voor de PVV: employee in een warenhuis, filiaalmanager van een kledingzaak, zanger van de band In-Front (waarom toch is dat vlotte YouTubefilmpje verwijderd?), bankbediende. Dat De Jong nu afgeeft op wie, zoals de Amerikanen werkloosheid met hun hartverscheurend optimisme noemen, in between jobs wat lanterfant in koffiehuizen, vind ik daarom oncollegiaal.

Leon de Jong wil „een koffiehuisinspectie” om „werkschuwe jongeren” aan de slag te zetten „in bijvoorbeeld kassen of de haven”. Consequent is het wel. Als Occupy-demonstranten van de VVD moeten werken, dan natuurlijk ook de „met name niet-westerse allochtonen” in het koffiehuis, in De Jongs woorden: „Henk werkt zich suf terwijl Achmed in bed blijft liggen. Dat kan echt niet.”

De PVV bedrijft weer agitprop, die we tegenwoordig framing noemen, want anders demoniseer je. En ik ben vrolijk als op een lentedag in mei. Er staan ook zo veel verstandige reacties op de website van De Telegraaf! Ik telde gisteren de laatste 250 stuks: vóór het PVV-plan waren er 89, en maar liefst 109 bleken tegen. De rest was vaag. Een steekproefje hoor, meld ik maar, want voor je het weet krijg je PVV’er Martin Bosma achter je aan. Maar wat heeft hij eigenlijk over déze kritiek te zeggen?

„En hoe ziet de PVV dat dan voor zich, in de vorm van een soort rassia? Worden ze dan opgepakt of zo?” (J.S., Den Haag)

„En ondertussen werkt Said zich suf (mijn gewaardeerde collega).” (Mark, Tilburg)

„De PVV pleit feitelijk dus voor verregaande inbreuk op de privacy.” (Fenna, Amsterdam)

„Kom nou man. Al mijn Turkse vrienden werken kei hard.” (Hans, Zoetermeer)

„De PVV loopt achter. Bij mijn supermarkt vult Achmed de vakken en dakloze Henk staat buiten te bedelen.” (Bert, Arnhem)

„Deze Henk is na 37 jaar zijn baan kwijt geraakt, het werk ging naar Polen!” (Henk Balen, Amsterdam)

„Zorg eerst voor banen, stelletje populistische schreeuwers!” (Pien, Harlingen)

„Ik heb spijt gestemd te hebben op de PVV.” (Hans, Amsterdam)

Ook dit doet recessie. Maar wie doet er iets mee?

    • Margriet Oostveen