Racist schokt Italië met moord op Senegalezen

Policemen guard during a protest of African people after two Senegalese vendors were killed on a market on December 13, 2011 in Florence. An Italian far-right militant Tuesday killed two Senegalese vendors and wounded three people in a shooting spree in broad daylight in Florence after which he was found shot dead. AFP PHOTO / NICCOLO CADIRNI AFP

De racistische moord op twee Senegalese straatverkopers, gistermiddag in Florence, leidt tot zelfanalyse in Italië. Is de dader een geïsoleerde gek, of vormt zijn daad een uiting van groeiend racisme in een samenleving in crisis?

De vijftigjarige Gianluca Casseri schoot rond het middaguur op een plein drie Senegalezen neer. Samb Modou (40) en Diop Mor (54) waren op slag dood. De dader vluchtte. Hij dook twee uur later op en verwondde nog twee Senegalezen ernstig. In een parkeergarage, omsingeld door agenten, pleegde hij zelfmoord.

Op zijn website zegt Casseri over zichzelf: „Hij werd op zijn twaalfde in vuur en vlam gezet door de ontmoeting met H.P. Lovecraft (een Amerikaanse horrorschrijver, red), daarna vervreemdt hij definitief van de geordende kosmos die ons omringt.” Hij las fantasyverhalen (Tolkien) hield van Dracula en Kuifje.

Casseri, van huis uit boekhouder, schreef zelf ook boeken. In De Protocollen van de wijzen van Alexandrië ontkent hij de Holocaust. De sleutel van de Chaos is een 400 pagina’s tellende roman; een mengelmoes van esoterie, magie en necromantie: het tevoorschijn roepen van doden om de toekomst te voorspellen. Moderne wetenschap wordt voorgesteld als truc om de waarheid te verbergen.

De dader frequenteerde tot vlak voor zijn misdaad de lokale extreemrechtse club Casapound, die pleit voor „fascisme van het derde millennium”. Justitie klaagde hem twee keer aan wegens wangedrag tijdens extreemrechtse demonstraties.

Toch kan de racistische moord niet zomaar worden afgedaan. Het aantal migranten vervijfvoudigde in vijftien jaar tot vijf miljoen. De snelle toestroom leidt tot spanningen. Vorig jaar werd geschoten op Afrikaanse sinaasappelplukkers in het Zuid-Italiaanse Rosarno. Romazigeuners zijn geregeld doelwit. Dit weekend nog staken Turijners een barakkenkamp in brand.

Van een oorlog tegen buitenlanders is geen sprake, maar voorvallen van geweld tegen buitenlanders en discriminatie, komen „zeer vaak” voor, zegt professor Federico Faloppa in het dagblad la Stampa. Faloppa publiceerde de studie Racisten in woord, waarin hij aantoont hoezeer racistisch taalgebruik toeneemt.

Er is niet enkel sprake van straatracisme, maar ook van „institutioneel racisme”. Falo somt op: er zijn nieuwe wetten die illegalen zwaarder straffen voor een misdaad dan Italianen. Er zijn voorstellen geweest om gescheiden schoolklassen voor immigranten en Italianen te maken. Een senator van de Lega Nord zei dat het hem speet dat in de provincie Treviso nog steeds geen gaskamers in bedrijf zijn. In Milaan wilde een Lega-politicus gescheiden bussen voor immigranten. De centrum-linkse voormalige premierskandidaat Walter Veltroni heeft voorgesteld aan verblijfsvergunningen punten te koppelen, die men kan verliezen bij slecht gedrag.

Internet illustreert dat de moordenaar kan rekenen op veel extreemrechtse sympathie. Hij wordt op de website van Stormfront bejubeld als „held”. „Respect en eer!” en „Eeuwige roem voor de gevallen kameraad”, vallen hem ten deel. „Min twee”, telt iemand de dode Senegalezen.

President Giorgio Napolitano sprak gisteren schande van de aanslag. „Het is hoogstnoodzakelijk dat we ons inzetten om de opkomst van elke vorm van intolerantie te bestrijden.”

    • Bas Mesters