Purepunkers

Sid and Nancy. Love Kills Regie: Alex Cox. Met: GaryOldman, Chloe Webb

dvd speelfilm ****

Punk was tegen liefde. „I got no emotions for anybody else/ you better understand I’m in love with myself/ my beautiful self’, zong Johnny Rotten in No Feelings van de Sex Pistols.

Dan is het misschien juist een echt punkgebaar om over het fameuze koppel Sid Vicious en Nancy Spungen een pure en naïeve liefdesfilm te maken, eindigend in een Liebestod van wagneriaanse allure.

Sid and Nancy. Love Kills (1986) van regisseur Alex Cox is heel goed in het oproepen van de onschuld en onbevangenheid van het moment waarop punk explodeerde in 1977. Je beseft ineens weer hoe piepjong al die later legendarische figuren waren rond de Sex Pistols – uitgezonderd Malcolm McLaren, de razend slimme mediastrateeg op de achtergrond („Sid is een metafoor.”) Al snel gaat alles mis en Cox steekt de ellendige drugsdetails niet onder stoelen of banken, maar hij laat zijn hoofdpersonen ook een glimp van pure onschuld behouden. Niet te veel, precies goed.

Sid and Nancy was de eerste film waarin Gary Oldman van zich deed spreken; zijn Sid Vicious is een niet al te pientere, innemende slungel. Geen burgerschrik, eerder een kwajongen voor wie niemand echt bang kan zijn, of boos op kan worden. Het helpt natuurlijk dat de film de theorie volgt dat Sid en Nancy een zelfmoordpact sloten, waardoor Cox de schuldvraag rond haar morsige dood omzeilt.

Toch stemt het ook triestig om Oldman hier te zien, hoe goed hij ook is. Ergens moet hij zijn geloof in de kleine film zijn kwijtgeraakt. Al jaren is hij bijna alleen nog te zien in beperkte bijrollen in blockbusters als The Dark Knight. Als regisseur maakte hij het compromisloze, bikkelharde Nil by Mouth (1997). Daarna niks meer. Laten we hopen dat het succes van Tinker Tailor Soldier Spy een nieuw begin zal blijken te zijn voor de grote acteur.

Peter de Bruijn

    • Peter de Bruijn