Popcornmeeuw

None

In het laatste nummer van de Annals of Improbable Research staat een beschrijving van het gevecht tussen een meeuw en een zak magnetronpopcorn. Het artikel geeft nieuwe inzichten in het fenomeen ruimtelijke desoriëntatie bij vogels. Het gaat om een voorval in augustus 2007 op de campus van Saginaw Valley State University in de Amerikaanse staat Michigan. Er werd toen een zak verbrande magnetronpopcorn uit een studentenhuis gegooid, waarna ringsnavelmeeuwen (Larus delawarensis) zich aan de inhoud te goed deden. Een van de meeuwen nam de zak in de snavel en vloog ermee weg. Luchtstroom en vliegbewegingen bliezen de zak over de kop van de meeuw, waarop de vogel – volledig blind – vrijwel recht omhoog het luchtruim koos. Op een hoogte van 75-100 meter verloor de nog steeds klapwiekende meeuw vliegsnelheid, waardoor hij kantelde. De waarnemer, Stephen Richey, behalve vogelaar ook piloot, beschreef de akelige manoeuvre met de vliegeniersterm hammerhead stall. Met de popcornzak nog stevig op de kop vloog de meeuw recht naar beneden, zonder de normale landingspositie aan te nemen. Hij botste tegen de grond en bleef bewegingloos liggen. Richey bevrijdde de meeuw van de zak, waarop de vogel bijkwam, zijn redder flink pikte en de popcornmaaltijd voortzette.

Hoewel thuis in de lucht, zijn vogels net als mensen gevoelig voor ruimtelijke desoriëntatie. Voor meeuwen was dit het eerste beschreven geval waarbij een (popcorn)zak in het spel was.

    • Kees Moeliker