Pastors op 'Zuid' wekt wrevel R'dam

Marco Pastors gaat het investeringsprogramma voor Rotterdam-Zuid leiden. Dat heeft het stadsbestuur vanochtend bekendgemaakt. De huidige fractieleider van Leefbaar Rotterdam wordt de baas van ‘Zuid Werkt’, een nationaal programma dat een van de armste gebieden van Nederland (200.000 inwoners) uit het slop moet halen. Pastors, oud-wethouder en zelf wonend ‘op Zuid’, liet zich de afgelopen jaren regelmatig kritisch uit over de inspanningen van het stadsbestuur in de achterstandswijken.

Feijenoord en Charlois, de twee belangrijkste deelgemeenten in Rotterdam-Zuid, hebben geprobeerd Pastors’ benoeming tot topambtenaar voor Zuid te blokkeren. „Er zijn 101 redenen te bedenken waarom hij het níét moet worden”, aldus de PvdA-deelraadsvoorzitters. Ook de gemeenteraadsfracties van GroenLinks en SP zijn tegen de benoeming van Pastors. Raadslid Arno Bonte (GroenLinks): „Rotterdam-Zuid heeft een bruggenbouwer nodig, geen onruststoker.” Pastors (46) geldt als een aartsvijand van de PvdA. Hij komt te werken onder wethouder Hamit Karakus en burgemeester Ahmed Aboutaleb, beiden lid van de PvdA.

De problemen op Rotterdam-Zuid zijn „on-Nederlands groot”, concludeerden oud-burgemeesters Wim Deetman (Den Haag) en Jan Mans (onder andere Enschede) eerder dit jaar in een rapport, in opdracht van het kabinet. Zij adviseerden onder meer om een nieuwe topambtenaar aan te stellen die de regie voert over de aanpak van Rotterdam-Zuid.