Oud F16-piloot veroordeeld voor spionage

Oud F16-piloot Chris V. is vandaag door de Haagse rechtbank veroordeeld tot vijf jaar cel voor spionage. Volgens de beschuldigingen van het OM had hij Nederlandse staatsgeheimen in zijn bezit en wilde hij deze verkopen aan Rusland.

Chris V. zou begin dit jaar hebben geprobeerd een deal te sluiten met een attaché van de Russische ambassade. Als bewijs daarvoor haalde de rechter met name aantekeningen van deze attaché aan die hij maakte tijdens een ontmoeting met V. Hij was een jaar eerder vertrokken bij de luchtmacht en zei staatsgeheimen te kunnen leveren voor een bedrag van 500.000 euro.

De betreffende attaché is als diplomaat onschendbaar en om die reden na de aanhouding niet gearresteerd, maar de aantekeningen vormen volgens de rechtbank voldoende bewijs om aan te tonen dat V. Nederlandse staatsgeheimen wilde overhandigen aan de Russische defensie. De rechter rekent het V. zwaar aan dat hij zijn persoonlijk belang boven dat van de Staat en haar NAVO-bondgenoten heeft geplaatst. Bovendien heeft hij zijn voormalige directe collega’s in gevaar gebracht.

Hoewel hij direct na de uitspraak nog met zijn cliënt had kunnen overleggen, acht Knoops het waarschijnlijk dat hij in hoger beroep gaat. De verdediging blijft bij het verhaal van V. dat hij contact met de defensieattaché had gezocht in verband met een vliegtuigongeluk waarvan hij getuige was geweest. De rechtbank noemde dit verhaal “ongeloofwaardig”.

    • Annemarie Coevert