Ontwaak, stelletje lamlendigen

Winter Vacation. Regie: Li Hongqi. Met: Ba Junjie, Zhang Naqi,Bai Jinfeng. In: Eye, Amsterdam.***

Regisseurs die een film maken over stilstand hebben de neiging een vorm te kiezen die dit gevoel van verstarring benadrukt. En zo worden films over verveling vaak zelf ook een beetje vervelend. Ook de 35-jarige Chinese filmmaker Li Hongqi kiest ervoor om de vorm hetzelfde te laten zijn als de inhoud in zijn derde film Winter Vacation – al een maand op dvd verkrijgbaar, maar nu ook in de bioscoop. De letterlijk afstandelijke beelden die hij toont, blijven lang staan, soms wel een paar tergende minuten. Ook binnen de zeer precies gekadreerde en gecomponeerde beelden gebeurt er vrijwel niets. Er zijn af en toe dialogen, die bijzonder droogkomisch zijn. Een klein jongetje zegt bijvoorbeeld dat hij later wees wil worden. Je kunt erom gniffelen als het niet zo treurig was.

Winter Vacation draait om een groepje vrienden dat niets omhanden heeft. Het is schoolvakantie en ze vervelen zich mateloos. Hoewel ze jong zijn, zijn ze allesbehalve energiek. Ze hebben zelfs geen puf om het winkelcentrum te bezoeken waar naar verluidt een mooi meisje achter de kassa staat. Ze hangen alleen maar lamlendig rond.

Je zou zeggen dat Winter Vacation de keerzijde van de snelle economische boom van China laat zien, maar in interviews ontkent de regisseur deze interpretatie van zijn film, die in 2010 op het filmfestival van Locarno een Gouden Luipaard won. In een van de laatste scènes houdt een leraar een boze speech over de mensheid: we weten niets en zijn alleen maar egoïstisch bezig met het verwerven van zoveel mogelijk bezittingen. Als de aftiteling rolt, horen we een Chinees punkliedje, terwijl de uitgebluste jeugd over de schoolbanken hangt. De eerste schooldag is aangevangen en het snoeiharde lied lijkt een keiharde wake-up call. Ontwaak uit jullie lethargie!

André Waardenburg

    • André Waardenburg