Onkreukbaar, met vrienden in slopersbranche

De Duitse bondspresident Christian Wulff is in de problemen gekomen door een oude lening. Juridisch was er niets mis, maar schimmig was het wel.

In this photo provided by the German Government, German President Christian Wulff, right, and his wife Bettina Wulf, left, welcome Russian President Dmitry Medvedev, second from right, and his wife Svetlana Medvedeva, second from left, at the Bellevue Palace in Berlin, Tuesday, Nov. 8, 2011. The leaders of Germany and Russia are officially opening a euro 7.4 billion ($10.2 billion) natural gas pipeline that directly links western Europe with Siberia's vast gas reserves. (AP Photo/German Government, Sandra Steins)
In this photo provided by the German Government, German President Christian Wulff, right, and his wife Bettina Wulf, left, welcome Russian President Dmitry Medvedev, second from right, and his wife Svetlana Medvedeva, second from left, at the Bellevue Palace in Berlin, Tuesday, Nov. 8, 2011. The leaders of Germany and Russia are officially opening a euro 7.4 billion ($10.2 billion) natural gas pipeline that directly links western Europe with Siberia's vast gas reserves. (AP Photo/German Government, Sandra Steins)

De Duitse president Christian Wulff, een man die wegens zijn functie onkreukbaar hoort te zijn, is in opspraak geraakt. Een financiële vriendendienst uit het verleden dreigt politieke gevolgen te krijgen. Het staatshoofd is in verlegenheid gebracht door een juridisch weliswaar zuiver, maar moreel dubieus handelen in zijn vorige baan.

Wulff (52) is sinds juni 2010 president van Duitsland. Hij is lid van de CDU en gold lang als een concurrent van Angela Merkel voor het bondskanselierschap. Hij verwierf bekendheid als minister-president van de deelstaat Nedersaksen.

In 2008, toen hij nog premier was, heeft Wulff 500.000 euro geleend van een bevriend ondernemersechtpaar, Egon en Edith Geerkens, miljonairs uit Osnabrück. Daarover werden later in het parlement van Nedersaksen vragen gesteld. De Groenen wilden weten of er zakenbanden bestonden tussen Wulff en Geerkens dan wel een van diens firma’s.

Wulff antwoordde ontkennend. Maar gisteren meldde de boulevardkrant Bild, die Wulff altijd welgezind is geweest, dat dit niet de hele waarheid was. Wulff had het geld van Geerkens’ vrouw Edith geleend, om er een woning voor te kopen. Hij betaalde een lage rente en zette de lening later om in een normaal bankkrediet. Volgens Geerkens ging het om „een vriendendienst”.

Wulff heeft op basis van wat nu bekend is geen strafbare feiten gepleegd of gelogen. Dat is ook de teneur van zijn officiële reactie: „Er was een akkoord met Edith Geerkens over een lening uit haar privévermogen.” Als de Groenen hadden doorgevraagd, was dat destijds waarschijnlijk bekend geworden en was er nu niet zo’n ophef ontstaan.

Maar als staatshoofd heeft Wulff toch een probleem. Zijn handelen wordt door de publieke opinie als onzuiver beoordeeld; zijn summiere toelichting als ontoereikend. De Groenen in het parlement van Nedersaksen voelen zich bedot. „De werkelijke relatie tussen Wulff en het ondernemersechtpaar Geerkens blijft schimmig.”

Egon en Edith Geerkens hebben een vermogen verdiend met sloperijen. Later zijn ze in de verkoop van juwelen en in de handel met onroerend goed gestapt. Ze zijn al jaren bevriend met Wulff. Hij en zijn tweede vrouw Bettina brachten in 2009 de kerstdagen gratis doorin een villa van de Geerkens in Florida. Ze kregen een businessclassticket om erheen te vliegen, maar hoefden slechts economy class te betalen. Daarover ontstond later een rel.

Media reppen nu over ‘de affaire-Wulff’, waarmee presidentiële schade een feit is. Een Duitse president dient nu eenmaal afstand te houden van alledaagse smoezeligheid.

Joost van der Vaart

    • Joost van der Vaart