Motie tegen Bleker, Partij voor de Dieren zegt vertrouwen op

Het besluit van PvdA, VVD, SGP, CU, CDA en D66 tegen het verbod op onverdoofde rituele slachting noemt Thieme een "monsterverbond". Foto NRC / Roel Rozenburg

De Partij voor de Dieren heeft het helemaal gehad met Henk Bleker. De staatssecretaris van Landbouw en Natuur blijkt volgens fractieleider Marianne Thieme “keer op keer” het in hem gestelde vertrouwen niet waard.

Twitter avatar PartijvdDieren Partij v/d Dieren #motie: zegt het vertrouwen op in de staatssecretaris van Economische zaken, Landbouw en Innovatie, en gaat over tot de orde van de dag.

De Partij voor de Dieren neemt het Bleker zeer kwalijk dat hij adviezen van wetenschappers en adviseurs in de wind heeft geslagen. Daarmee zou hij de verhouding met de provincies en met maatschappelijke organisaties op scherp hebben gezet. Niet uit te vlakken is dat het afgewezen wetsvoorstel voor een verbod op ritueel slachten een rol speelt. Gisteravond legde de Eerste Kamer dit naast zich neer, nadat de Tweede Kamer hiervoor juist steun had laten blijken.

In plaats van met een verbod kwam Bleker terug met een compromis. Hij stelde vervolgens voor afspraken te maken met slachterijen en de islamitische en joodse gemeenschap. Verder vindt Thieme dat de staatssecretaris de Kamer verkeerd ïnformeert over de effecten van zijn beleid.

Thieme diende de motie vanmiddag in tijdens een debat over de begroting van Bleker, die volgens Thieme “broddelwerk” levert. De Tweede Kamer stemt zodra het debat is afgelopen. De kans dat de motie van wantrouwen van de PvdD tegen CDA-staatssecretaris het haalt, lijkt nihil.

Bleker reageerde laconiek op de motie van wantrouwen:

“That’s all in the game. Het gaat erom of je een meerderheid in de Tweede Kamer hebt, en daar maak ik me niet al te veel zorgen over.”

De staatssecretaris kan zich niet voorstellen dat de motie van Thieme een wraakactie is voor zijn optreden vannacht in de Eerste Kamer. Daar bleek geen meerderheid te zijn voor het voorstel van Thieme voor een verbod op onverdoofd ritueel slachten. “Ik geloof niet in wraak. Het zou ook wel een heel snelle wraak zijn.”

    • Jules Seegers