Legertoevoer gaat boven mensenrecht

Het Westen negeert ernstige mensenrechtenschendingen om banden met Oezbekistan goed te houden.

Terwijl westerse overheden nauwere banden zoeken met Oezbekistan, om het land als toevoerroute naar Afghanistan te gebruiken, negeren zij de grove mensenrechtenschendingen van de Oezbeekse regering. Dat meldde Human Rights Watch (HRW) gisteren.

In het 107 pagina’s tellende rapport schrijft HRW dat fysieke en psychologische marteling onderdeel is van het gerechtsysteem in Oezbekistan. De mensenrechten in het land zouden onder de slechtst beschermde ter wereld vallen. HRW beschrijft hoe de genitaliën van gevangenen verbrand worden tijdens verhoren, hoe kokend water over activisten wordt gegooid en hoe gevangenen seksueel misbruikt worden. Bovendien wordt gevangenen vaak het recht op juridische bijstand ontzegd.

Westerse landen hebben hun standpunt over mensenrechten in Oezbekistan sterk afgezwakt om de banden met de regering van het land aan te halen. Dit omdat de bevoorrading van westerse troepen in Afghanistan steeds afhankelijker wordt van het Noordelijke Distributie Netwerk (NDN), waarin Oezbekistan een cruciale positie heeft. Het NDN is van toenemend belang omdat de toevoerroute via het zuiden door Pakistan geblokkeerd wordt. Na de luchtaanval van de NAVO vorige maand, waarbij per ongeluk 24 Pakistaanse soldaten omkwamen, zijn de relaties tussen het Westen en Pakistan sterk verslechterd. (AP, BBC)