Lage stand euro en hoge rente op obligaties drukt Europese beurzen

Traders are pictured at their desks in front of the DAX board at the Frankfurt stock exchange December 14, 2011. REUTERS/Remote/Amanda Andersen (GERMANY - Tags: BUSINESS)
Traders are pictured at their desks in front of the DAX board at the Frankfurt stock exchange December 14, 2011. REUTERS/Remote/Amanda Andersen (GERMANY - Tags: BUSINESS) De beurzen in Europa noteerden vandaag verliezen, hier de beurs in Frankfurt. Foto Reuters / Amanda Anderson

Bezorgdheid bij beleggers op de financiële markten over de aanhoudende crisis in Europa heeft ertoe geleid dat aan het einde van de beursdag flinke verliezen werden genoteerd.

De aanhoudende schuldencrisis in de Euro-zone zorgde ervoor dat in Amsterdam de AEX 2,2 procent lager sloot op 292,15 punten. In Frankfurt werd een verlies van 1,72 procent genoteerd, terwijl de dag in Milaan eindigde met een verlies van 2,84 procent.

In Europa is het aanvankelijke optimisme over de overeengekomen striktere begrotingsregels omgeslagen in bezorgdheid dat de maatregelen niet afdoende zijn om de crisis te bezweren. De euro dook vandaag onder de grens van 1,30 dollar, de laagste stand in elf maanden, en in Italië werden staatsleningen met een termijn van vijf jaar van de hand gedaan voor een pittige rente van 6,47 procent.

Daarnaast speelt ook de passieve houding van Amerikaanse centrale banken om de economie in de Verenigde Staten te stimuleren, een grote rol.

    • Dirk Wijnand de Jong