Kortkolom buitenland

Netanyahu boos op joodse extremisten

Jeruzalem. De Israëlische premier Netanyahu heeft gisteren joodse extremisten gedreigd met strenge straffen, omdat ze zich tegen het leger keren uit protest tegen mogelijke ontmanteling van illegale buitenposten. Een dag eerder waren radicale kolonisten een legerbasis in de bezette Westelijke Jordaanoever binnengedrongen. Enkele uren daarvoor waren kolonisten doorgedrongen in een verboden militaire zone aan de grens met Jordanië. (AFP)

Hongaarse rechter is vriendin premier

Boedapest. Het Hongaarse parlement heeft gisteren twee nieuwe toprechters benoemd, onder wie een goede vriendin en vertrouweling van premier Orban. Critici zien dit als poging van de premier om de macht van zijn partij Fidesz verder te vergroten. De partij, die een absolute meerderheid in het parlement heeft, wordt machtsmisbruik en ondemocratisch handelen verweten. (AFP)

China: aantal executies met 50 procent gedaald

Peking. Het aantal doodstraffen dat in China jaarlijks wordt voltrokken is in vijf jaar tijd met de helft gedaald. Dat heeft mensenrechtenorganisatie DuiHua gisteren bekendgemaakt. Sinds 2007 moeten alle doodsvonnissen eerst worden voorgelegd aan het Chinese Hooggerechtshof. Hoeveel doodstraffen er worden voltrokken in China, is staatsgeheim. (AP)

Strafhof: V-raad moet Malawi aanpakken

Den Haag. Het Internationale Strafhof gaat de VN-Veiligheidsraad vragen actie te ondernemen tegen Malawi, omdat het Afrikaanse land in oktober weigerde de Soedanese president Omar al-Bashir te arresteren. Dat heeft het Hof maandag bekendgemaakt. Tegen Bashir loopt een aanklacht van het Strafhof wegens genocide en oorlogsmisdaden tijdens het conflict in de regio Darfur. (AFP)