Kortkolom binnenland

Rotterdam Centraal is de A, A, A, I, N en S kwijt

Rotterdam. ProRail is zes letters kwijt die vroeger op het dak van station Rotterdam Centraal de woorden ‘Centraal Station’ vormden. Wegens de verbouwing van het station waren de letters – ruim een meter hoog, ontworpen door architect Sybold van Ravesteyn – tijdelijk opgeslagen in een loods in Schiedam. De zes letters (A, A, A, I, N en S) zijn verdwenen in juni. ProRail deed daarop aangifte, maar politieonderzoek heeft niets opgeleverd. Het stadsbestuur van Rotterdam heeft laten weten dat er replica’s van de letters worden gemaakt. (Novum)

Raadslid Van Doorn uit Haagse fractie PVV

Den Haag. Het Haagse gemeenteraadslid Arnoud van Doorn maakt geen deel meer uit van de PVV-fractie. Van Doorn (45) zou fouten hebben gemaakt met het beheer van het fractiebudget. Het raadslid zelf ontkende die aantijgingen gisteravond op Twitter. Van Doorn, die vicefractievoorzitter was, zegt door te gaan als onafhankelijk raadslid. Zowel hij als de fractievoorzitter waren vanmorgen niet bereikbaar voor een toelichting. Van Doorn is naast raadslid ook fractiemedewerker van de PVV in de Tweede Kamer. Dat blijft hij naar eigen zeggen tot maart. (NRC)

Belang van slachtoffer moet in afweging verlof

Den Haag. Het belang van slachtoffers en nabestaanden moet voortaan meewegen bij het besluit of gedetineerden wel of geen verlof krijgen. Staatssecretaris Fred Teeven (Veiligheid en Justitie, VVD) heeft wetgeving in de maak waardoor de Raad voor de Sanctietoepassing en Jeugdbescherming (RSJ), die advies geeft over de uitvoering van straffen, niet langer alleen naar de rechten van gedetineerden zou moeten kijken om te bepalen of zij op verlof mogen. (NRC)

Dienstwapen gebruikt bij moord op caissière

Almelo. De agent in opleiding die afgelopen vrijdag een 18-jarige caissière doodschoot in een C1000-filiaal in Almelo, gebruikte daarvoor zijn dienstwapen. Dat heeft justitie gisteren gemeld. De 25-jarige schutter pleegde na de schietpartij zelfmoord met het wapen. In Almelo liepen gisteravond ruim tweeduizend mensen in een stille tocht voor het slachtoffer. (Novum).