Karl-Heinz Rummenigge: Blatter zo glad als een aal

Voorzitter Karl-Heinz Rummenigge van Bayern München heeft gisteravond in een Duits voetbalprogramma hard uitgehaald naar FIFA-voorzitter Sepp Blatter. De 75-jarige Zwitser krijgt steeds vaker kritiek op zijn functioneren als baas van de wereldvoetbalbond.

Rummenigge, tevens voorzitter van het verbond van Europese voetbalclubs (ECA), noemde de Zwitser „zo glad als een aal”. „Je kunt hem nooit echt te pakken krijgen”, zei Rummenigge, die een paar maanden geleden de FIFA-baas ook al flink op de korrel nam („hij is niet zuiver, niemand gelooft hem nog”).

Rummenigge pleit voor een vertrek van Blatter. „Het is moeilijk hem te overtuigen dat hij plaats moet maken voor anderen en misschien ook voor een nieuw begin bij de FIFA, die transparant noch democratisch is.”

Rummenigge streeft met de ECA naar meer invloed en macht in het internationale topvoetbal. „Ik vind het jammerlijk dat er nog zulke relikwieën bestaan die als een dictatuur worden geleid.”

Vorige maand ontstond ophef in Groot-Brittannië over de uitspraken van Blatter, die zei dat racisme niet voorkomt op het voetbalveld. Volgens de Zwitser – eerder dit jaar ook al in opspraak wegens beschuldigingen van corruptie bij de wereldvoetbalbond – gaat het geweld tegen donkere spelers hooguit om provocaties in het vuur van het spel.

Blatter deed die uitlatingen in een CNN-interview. De Britse premier David Cameron nam duidelijk stelling tegen de uitspraken van Blatter. „Het is verschrikkelijk om alleen al te suggereren dat racisme bij het spel hoort”, zei Cameron. De Britse sportminister Hugh Robertson riep Blatter op om af te treden.