Huijts nieuwe directeur museum Maastricht

Stijn Huijts (52) wordt de nieuwe artistiek directeur van het Bonnefantenmuseum in Maastricht. Hij volgt per 1 maart Alexander van Grevenstein op.

De Heerlenaar Huijts is opgeleid als beeldend kunstenaar en cultuurwetenschapper. Hij was twaalf jaar directeur van museum Het Domein in Sittard, voordat hij in 2007 de overstap maakte naar het Glaspaleis in Heerlen. Die kunstinstelling, die onderdak biedt aan een grote verscheidenheid aan kunstvormen, herdoopte hij tot SCHUNCK*, naar het warenhuis dat aanvankelijk in het gebouw gevestigd was.

Hij is ook lid van het artistieke team dat de kandidatuur voorbereidt van Maastricht als Culturele Hoofdstad van Europa in 2018.

De afgelopen jaren keek Huijts ook nadrukkelijk rond buiten Limburg naar banen. Hij solliciteerde onder meer op de functie van directeur bij het Centraal Museum in Utrecht. „Het gaat erom dat je de juiste materiële en immateriële ruimte tot je beschikking krijgt”, zegt hij. „In Maastricht is dat het geval. Dit is een wereldmuseum.”

Het Bonnefantenmuseum combineert een collectie hedendaagse kunst met een collectie oude kunst (specialisatie vroege Italianen en Zuid-Nederlandse meesters).

Huijts wil bij het Bonnefantenmuseum meer werk maken van internationale uitwisselingen. Daarmee maakte hij in Sittard en Heerlen ook naam.

Het Bonnefanten is een museum dat subsidie krijgt van de provincie Limburg. Huijts is niet bang dat de PVV, de grootste partij in Provinciale en Gedeputeerde Staten in Limburg, op de subsidie zal bezuinigen. Hij verwacht dat de partij zal inzien waarom het Bonnefanten subsidie moet krijgen. Huijts: „Een museum is eigenlijk een bijzondere verworvenheid. Kunst die anders zou worden opgeborgen in privékabinetten, wordt in musea zichtbaar gemaakt voor iedereen. Daar is niks elitairs aan. Dat is juist heel democratisch. Als je probeert om de drempel zo laag mogelijk te houden en duidelijk weet te maken dat kunst net zozeer het algemeen belang dient als alle andere zaken, dan kan de politiek niet anders dan een museum omarmen.”

Huijts wil proberen het aantal bezoekers op jaarbasis te verhogen van zo’n 105.000 nu naar 150.000.

Van Grevenstein leidde het Bonnefantenmuseum bijna 25 jaar. Onder zijn leiding kreeg het museum zijn nieuwe onderkomen aan de Maas, ontworpen door de Italiaanse architect Aldo Rossi. Van Grevenstein blijft nog tot zijn pensionering medio 2013 in dienst. Hij zal zich bezighouden met een aantal projecten die al bij het museum lopen.

    • Paul van der Steen