Hells Angels zijn welkom, zeggen ze in het dorpscafé

Het is slechts een gerucht, maar mogelijk verhuizen de Hells Angels van Amsterdam naar het dorp Den Ilp. De meeste inwoners hebben daar geen probleem mee.

Vanaf de drukke autoweg leidt een smal doorgangetje langs paardenstallen naar de Ilper Houthandel. Je mag er vijf kilometer per uur rijden, staat op een verkeersbord. Over dat doorgangetje rijden binnenkort wellicht de leden van de Amsterdamse motorclub Hells Angels. Tenminste, dat berichtte De Telegraaf gisteren. De Hells Angels, die op zoek zijn naar een nieuw clubhuis, zouden interesse hebben getoond in de Ilper Houthandel. Dat bedrijf in Den Ilp (een kleine duizend inwoners, net boven Amsterdam) staat nu te koop.

„Gezellig, toch? Wat mij betreft zijn ze welkom.” zegt een van de stamgasten van De Drie Zwanen, het enige café in Den Ilp. Het is half vijf en het loopt langzaam vol. Een ander: „Het zijn ook gewoon mensen, hoor. Een paar van mijn collega’s zitten ook bij de Hells Angels. Dat zijn heel normale mensen, met een baan en een gezin. Niks mis mee. Ze hebben gewoon last van een slecht imago.” De overige cafébezoekers knikken instemmend.

Het pittoreske Den Ilp was in oktober in het nieuws toen er een huiszoeking was gedaan bij Hells Angel Harrie S., die verdacht wordt van afpersing. Dorpsbewoonster Nel Kroon ziet een clubhuis van de Hells Angels in Den Ilp dan ook niet zitten. „Ik woon hier bijna mijn hele leven al. Het is hier heel rustig en gezellig. Ik wil niet dat er overlast en ellende komt doordat ze ruzie gaan maken met andere motorclubs.”

Vorige week werd bekend dat de Hells Angels uiterlijk 30 januari hun clubhuis in Amsterdam moeten verlaten. Hiervoor krijgen zij van de gemeente een vertrekpremie van 400.000 euro. Els Schotman is de buurvrouw van de houthandel en gelooft de berichten niet. „Hebben ze vier ton voor hun oude clubhuis gekregen? Pfff, dit terrein hier kost minstens het driedubbele, dus dat gaat mooi niet door.”

De gemeente Landsmeer, waar Den Ilp onder valt, voert geen gesprekken met de Amsterdamse motorclub en heeft ook geen vergunningaanvragen ontvangen. Dat de Hells Angels naar Den Ilp willen, is slechts een gerucht, zegt een woordvoerder van burgemeester Astrid Nienhuis. „Als er een Harley-Davidson voor een pand stopt, denken mensen meteen dat de Hells Angels het willen kopen. Zo ontstaan geruchten. Maar wij weten van niks.”

Wel houdt de gemeente er, sinds gisteren, rekening mee dat de Hells Angels in de omgeving naar clubhonken komt kijken. „Omdat ze Amsterdam uit moeten, ligt het voor de hand dat ze naar een plek in deze regio, vlakbij Amsterdam, uitkijken.”

Het college van burgemeester en wethouders besprak gisteren in het wekelijkse overleg de eventuele komst van de Hells Angels. „Als ze zich in de Ilper Houthandel willen vestigen, moet het bestemmingsplan worden gewijzigd en misschien moet er een vergunning komen om te verbouwen. Zij zullen dezelfde procedures als anderen moeten doorlopen. Maar dat is nu niet eens aan de orde.”

Ook de eigenaar van de Ilper Houthandel, Bianca Hofman, zegt van niets te weten. „We hebben nooit contact gehad met de Hells Angels.” Ze staat in de grote hal van de houthandel, die aan de voorkant helemaal open is, met links wat hout, achterin een kantoortje en daarvoor een grommende pitbull.

Hofman vindt het gerucht maar vervelend. „Het is niet goed voor onze zaak, straks verkopen we hierdoor minder hout.” Maar ze staat niet geheel afwijzend tegenover het idee. „Als ze contact met ons opnemen en een goede prijs bieden, wie weet. Alles is te koop. Dus.”

    • Yasmina Aboutaleb