Femke Halsema weer gastdocent aan universiteit, dit keer Utrecht

Femke Halsema neemt applaus in ontvangst terwijl de Tweede Kamer afscheid van haar neemt in januari 2011. Foto NRC / Roel Rozenburg

Femke Halsema wordt gasthoogleraar aan de Universiteit Utrecht. De voormalig GroenLinks-leider gaat zich bezighouden met “de betekenis van communicatietechnologie en sociale media voor mensenrechten en democratie”. Het gasthoogleraarschap loopt van januari tot juni.

Thema’s zijn onder meer of communicatietechnologie, internet en social media een belangrijke rol kunnen spelen bij de bescherming van de mensenrechten.

“Vragen waar Halsema zich gedurende haar gasthoogleraarschap in Utrecht mee bezig zal houden zijn: Kunnen communicatietechnologie, internet en social media een belangrijke rol spelen bij de bescherming van de mensenrechten en in het ‘bewapenen’ van mensen tegen onderdrukking en geweld?” - Universiteit Utrecht.

Halsema vertrok een jaar geleden als fractievoorzitter bij GroenLinks. Ze werkt nu als publicist en is onder meer commissaris bij WPG Uitgevers. Eerder was ze gasthoogleraar in Tilburg. In Utrecht gaat ze de Vrede van Utrecht-leerstoel bekleden bij het Centre for the Humanities.

Onlangs gingen ook andere prominente Nederlanders overeenkomsten aan met universiteiten over een gastdocentschap. Zo gaat Youp van ’t Hek bij de TU Delft twee maanden lang met studenten aan de slag. En Wim de Bie geeft aan de Universiteit van Tilburg masterclasses satire.

    • Jules Seegers