Gezocht: nieuwe Wil Hartog

Het TT Circuit Assen wordt uitgebreid met een circuit voor jonge, talentvolle wegracers. Motorsportbond KNMV hoopt oude tijden te laten herleven.

Ooit glorieerden Nederlandse wegracers als Wil Hartog, Boet van Dulmen, Jack Middelburg of Hans Spaan. Om de successen uit vervlogen tijden te laten terugkeren, maakt de motorsportbond KNMV serieus werk van talentontwikkeling. Met als opmerkelijkste stap de aanleg van een permanent circuit voor junioren.

Op het terrein van het TT Circuit Assen wordt de zogeheten TT Junior Track aangelegd. De nieuwe baan, die in april 2012 in gebruik wordt genomen, krijgt een lengte van ruim één kilometer en wordt voorzien van pitstraat en paddock. Verder komt er een speciaal asfaltplein, waar de trainers hun werk kunnen doen. Het circuit wordt zo geconstrueerd dat het gesplitst kan worden in twee banen van 500 meter, waardoor twee groepen afzonderlijk kunnen trainen. Bijzonder aan het concept is dat er in twee richtingen geracet kan worden.

De aanlegkosten van een half miljoen euro worden betaald door TT Circuit Assen. Directeur Peter Oosterbaan vertelde gisteren tijdens de presentatie op het nationaal sportcentrum Papendal, dat het nieuwe project binnen de milieuvergunning valt. „Die kleine motoren maken zo weinig lawaai dat de geluidsnormen niet worden overschreden.”

De KNMV presenteerde gisteren ambitieuze plannen voor de selectie van de wegracejuniorenploeg. De nieuwe bondscoach Barry Veneman vertelde dat hij jaarlijks op trainingsstage gaat naar Spanje. Daarnaast wil hij junioren laten starten in races om Spaans kampioenschap, voor wegracers de opstap naar de grands prix. Hij heeft daarvoor een budget van een miljoen euro, bijeengebracht door de bond in samenwerking met een aantal sponsors.

Uiteindelijk moeten de nieuwe inspanningen leiden tot een terugkeer van Nederlandse wegracers op grand-prixniveau. De laatste jaren waren Joey Litjens, Hugo van den Berg en Jasper Iwema actief in de inmiddels opgeheven 125cc-klasse. Maar zij speelden, vooral wegens geldgebrek, een marginale rol. De laatste succesvolle coureur in de klasse was Spaan met negen grand-prixoverwinningen, waarvan die in 1989 bij de TT als de meest memorabele gold.

Komend jaar mist Nederland waarschijnlijk een wegracer op het hoogste niveau, omdat Iwema de financiering niet rond kan krijgen. Hij mist nog een substantieel bedrag voor de 250.000 euro die minimaal nodig is om een plek in een team te verwerven.

    • Henk Stouwdam