Frankrijk niet bang voor afwaardering AAA-status

French Foreign Affairs Minister Alain Juppe speaks during the weekly session of questions to the government, on December 13, 2011 at French National Assembly in Paris. AFP PHOTO / MARTIN BUREAU
French Foreign Affairs Minister Alain Juppe speaks during the weekly session of questions to the government, on December 13, 2011 at French National Assembly in Paris. AFP PHOTO / MARTIN BUREAU De Franse Minister van Buitenlandse Zaken Alain Juppe voorziet geen ramp als kredietbeoordelaars de AAA-status van Frankrijk verlagen. Foto AFP / Martin Bureau

De Franse minister van Buitenlandse Zaken Alain Juppe heeft in reactie op een mogelijke afwaardering van de AAA-status van Frankrijk aangegeven dat die “spijtig, maar niet desastreus” zou zijn.

In een interview met het financieel-economisch dagblad Les Echos liet Juppe weten dat het besluit van kredietbeoordelaars om de kredietwaardigheid van landen af te waarderen in sommige gevallen “subjectief en politiek” zijn.

Juppe stelt in het gesprek dan ook dat het verlagen van de kredietwaardigheid van Frankrijk, die momenteel door kredietbeoordelaar Standard’s & Poor’s tegen het licht wordt gehouden, “geen goed nieuws zou zijn, maar net zo min een ramp” zou veroorzaken.

Vorige week waarschuwde S&P’s vanavond vijftien landen in de eurozone – waaronder Nederland – dat de kredietwaardigheid van de landen mogelijk wordt afgewaardeerd.

De dreiging van een afwaardering van de kredietwaardigheid van de eurolanden, bedreigt ook de bestrijding van de schuldencrisis. De kredietwaardigheid van de landen die aan het EFSF noodfonds bijdragen, bepaalt namelijk ook de rating van datzelfde fonds. En daarmee ook hoeveel geld het mechanisme kan lenen en uitlenen.

    • Dirk Wijnand de Jong