Extra controles bij wegwerkzaamheden effectief

De A6 bij Muiden. Foto NRC / Maurice Boyer

Weggebruikers zijn het afgelopen jaar vaker gecontroleerd en beboet in de buurt van plekken waar wegwerkzaamheden plaatsvinden. De controles die de veiligheid van wegwerkers moeten verhogen, leidden uiteindelijk tot onder meer zeventigduizend snelheidsboetes.

Minister van Veiligheid en Justitie Ivo Opstelten van de VVD liet vanavond tijdens het Kamerdebat weten dat de kans om gepakt te worden, de laatste tijd aanzienlijk is toegenomen. Bij verschillende controles dit jaar, meer dan honderd in totaal, zijn volgens de bewindsman twintig procent meer snelheidsbekeuringen uitgedeeld dan in dezelfde periode van het voorgaande jaar. Nog eens vijfduizend weggebruikers werden beboet vanwege het gebruikmaken van een gesloten rijbaan.

Controles bij wegwerkzaamheden krijgen ook volgend jaar “absolute prioriteit”, zei Opstelten. Hij wees er op dat de boetes vanaf januari 2012 met vijftien procent worden verhoogd en dat bij grove overtredingen de politie het rijbewijs eerder kan invorderen. De boete voor het negeren van een rood kruis bedraagt vanaf januari 220 euro.

Opstelten komt hiermee tegemoet aan de wens van onder meer het CDA. Sander de Rouwe (CDA) pleitte ervoor om weggebruikers die zich keer op keer misdragen en de veiligheid van wegwerkers in gevaar brengen, hard aan te pakken. De bewindsman zegde toe dit nog een keer bij het Korps Landelijke Politie Diensten en het Openbaar Ministerie aan de orde te stellen.

    • Dirk Wijnand de Jong