Euronext bereid om optiehandel af te stoten

In een uiterste poging toestemming te krijgen van de Europese Commissie voor de beoogde fusie met Deutsche Börse heeft de beurzengigant NYSE Euronext besloten om het mes te zetten in de eigen optiehandel. Het Europees-Amerikaanse beursbedrijf wil ondermeer een deel van de Amsterdamse optiebeurs afstoten. Dat bevestigt een woordvoerder van Euronext Amsterdam, in toelichting op een persbericht dat gisteren werd verspreid.

Afgelopen zomer stemden aandeelhouders van zowel NYSE Euronext als Deutsche Börse in met een fusie van beide concerns, waardoor het grootste beursbedrijf ter wereld ontstaat.

Maar de Europese Commissie dreigt de beoogde combinatie te blokkeren, omdat zij zich zorgen maakt over de dominantie die het fusiebedrijf zal krijgen op de Europese derivatenhandel en op de afhandeling daarvan (de zogeheten clearing).

Al in maart uitte Eurocommissaris Joaquín Almunia (Interne Markt) forse kritiek op het bedrijfsmodel van derivatendochter Eurex van Deutsche Börse en Liffe van NYSE Euronext. Deze beurzen voor opties en andere van aandelen afgeleide producten faciliteren niet alleen de handel in derivaten, maar verzorgen ook hun eigen afwikkeling.

In november deed NYSE Euronext al een voorstel aan Brussel om een deel van hun derivatenhandel af te stoten en hun clearingbedrijven in beperkte mate open te stellen voor concurrenten. Dat was in de ogen van Almunia niet voldoende.

Nu is NYSE Euronext ook bereid te zijn om de aandelenoptiehandel op de lokale markten in Amsterdam, Brussel, Parijs en Lissabon te verkopen. Ook zal de afwikkeling van de optiehandel nog meer opengesteld worden andere partijen.

Die Amsterdamse optiehandel was vorig jaar goed voor een omzet van ongeveer 25 miljoen euro, 18 procent van de totale omzet van de beurs in Amsterdam. Het gehele concern NYSE Euronext haalde vorig jaar een omzet van ruim 3,3 miljard euro.

Begin februari zal de Europese Commissie definitief oordelen over de fusie met Deutsche Börse. Daarna zal ook het Nederlandse ministerie van Financiën met de beoogde fusie moeten instemmen.