Euro op laagste stand sinds begin dit jaar - ‘goed nieuws voor Duitsland’

Foto Reuters / Francois Lenoir

De euro is vandaag gedaald tot 1,2991 dollar, de laagste stand sinds begin dit jaar. Oorzaken zijn de toenemende zorgen over de eurocrisis en angst van beleggers voor een verlaging van de kredietbeoordeling in de eurozone.

Ook ten opzichte van de Japanse Yen daalde de munt tot de laagste stand in twee maanden. Een andere reden voor onrust is de uitgifte van Italiaans staatspapier vandaag. De angst heerst dat hier weinig animo voor is, waardoor de Italiaanse rente kan oplopen tot een nieuw record boven de 7 procent, zo meldt persbureau AFP.

Goed nieuws voor grote exportlanden

Een direct gevolg van de dalende eurokoers is dat importtarieven stijgen, en export goedkoper wordt. De goedkope euro betekent daarom goed nieuws voor grote exportlanden als Duitsland, zo legt onze economie-verslaggever Maarten Schinkel uit:

“Inflatie in de eurozone is niet echt een probleem. Voor een regio die in recessie raakt zijn gunstige exporttarieven juist een goed teken. Deze dalen nu niet alleen ten opzichte van de dollar, maar ook tegenover de Chinese munt. Het positieve gevolg van deze koers heeft dus op grote schaal effect. “

Eurotop laat niet het gewenste effect zien

De lage eurokstand laat tegelijkertijd zien dat de afspraken die vorige zijn gemaakt tijdens de eurotop “verre van het gewenste effect” hebben volgens Schinkel:

“Het lijkt erop dat ook op de lange termijn het verdrag niet veel zal helpen.”

De zeventien eurolanden en zes andere landen van de Europese Unie besloten tijdens de eurotop een eigen verdrag te sluiten over een strenger begrotingsdiscipline. Dit verdrag, dat is bedoeld om de euro te redden, zou in maart rond moeten zijn.

Hierin wordt onder andere opgenomen dat er strenger toezicht moet worden gehouden op het permanente noodfonds. Daarnaast mogen de structurele begrotingstekorten van de landen mag niet boven de 0.5 procent uitkomen. Hiermee streven ze naar een begrotingsevenwicht. Verder wordt er tweehonderd miljard euro gestort naar het IMF voor een noodfonds.

    • Annemarie Coevert