Energie besparen na Durban: gooi je stropdas af en steek een fles in je dak

Filipijnse soldaten installeren een flessenlamp in een dak in Manilla. Foto AFP / Jay Directo

De klimaattop in Durban is vorige week mislukt. Maar dit neemt niet weg dat de landen die er gezamenlijk niet uitkwamen, zelfstandig wel creatieve ideeën bedenken om hun energieverbruik terug te dringen. Een paar recente initiatieven op een rijtje.

Zo vraagt Chili zijn mannelijke inwoners deze zomer bijvoorbeeld geen stropdas naar hun werk te dragen. Op die manier hoopt het Zuid-Amerikaanse land energie te besparen. In Chili kan het rond de jaarwisseling erg warm worden. Het land ligt op het zuidelijk halfrond. De zomer is er net begonnen.

Energieminister Rodrigo Alvarez denkt dat Chili door alle mannen dasloos naar hun werken te laten gaan 3 procent van zijn energieverbruik kan besparen. De airco’s op kantoren hoeven dan immers minder hoog te staan. Alvarez neemt met zijn wens een voorbeeld aan Japan en Spanje, waar al langer een oproep voor dasloze zomers van kracht is.

Wit dak als energiebesparing

Maar afgooien van de stropdas op het werk is niet de enige manier om energie te sparen. Je kunt ook thuis het nodige bezuinigen op energie.

Dat kan bijvoorbeeld door je dak wit te schilderen. Dit is steeds populairder in de Verenigde Staten. Witte dakpannen houden je huis ‘s zomers koeler dan zwarte dakbedekking.

Een fles ter vervanging van de elektrische gloeilamp

Ook gloeilampen zijn in de zomer overdag eigenlijk helemaal niet nodig, niet thuis en niet op kantoor. Dat bewijzen de flessenlampen in Manilla op de Filippijnen.

Het principe is eenvoudig: boor een gat in je dak, steek er een fles in met water en bleek, laat het naar buiten stekende deel licht opnemen, en verlicht je huis binnen met behulp van het naar binnen gestoken stuk van de fles (deze zin is aangepast naar aanleiding van terechte, onderstaande comments).

Bergen wit verven om te kunnen blijven skiën

Mocht al deze energiebesparing nou toch niet helpen, dan is er overigens nog steeds geen man overboord. Want ook al blijft de temperatuur wereldwijd stijgen, dan nog kun je er eigenhandig voor zorgen dat je wel gewoon op wintersport kunt blijven gaan.

In Peru verven ze momenteel namelijk de bergen rond smeltende gletsjers wit. Daardoor absorberen de rotsen minder zonlicht en stralen zij dus ook minder warmte uit. De temperatuur in de omgeving van deze rotsen ligt daardoor enkele volle graden lager dan voor het verven.

    • Niels Posthumus