Egyptenaren zetten hun verkiezingen elders voort

Egyptische moslim-fundamentalistische partijen die de eerste fase van de parlementsverkiezingen hebben gedomineerd, hopen op verdere winst in de tweede fase, die vandaag is begonnen. Vanochtend was de opkomst hoog.

Na de verkiezingen in met name de grote steden Alexandrië en Kairo, wordt de komende dagen gestemd in onder andere Suez, Aswan en Gizeh, met 18,8 miljoen van de in totaal 50 miljoen stemgerechtigden. De eerste vrije verkiezingen in Egypte zijn opgedeeld in drie fases van elk twee rondes van twee dagen. De officiële uitslag komt in januari.

De Moslimbroederschap was in de eerste ronde de grote winnaar met 47 procent van de 150 zetels die op het spel stonden. Maar de grote verrassing waren de radicalere salafisten met 23 procent. Liberale en seculiere partijen kwamen ver daarachter. Vandaag gaat het om 180 van de in totaal 498 parlementszetels waarvoor gestemd wordt.

De verwachting is dat de nieuwe stemrondes niet veel verandering zullen brengen in de huidige verhoudingen tussen de partijen. Liberale partijen hebben wel aangekondigd hun aanwezigheid bij stembureaus te versterken om te waarborgen dat fundamentalistische partijen niet het verbod op campagnevoeren op verkiezingsdag schenden. Daarover waren in de eerste fase veel klachten. (AP, AFP, Reuters)