Eerste Kamer tegen verbod op ritueel slachten

Een verbod op onverdoofd ritueel slachten is voorlopig van de baan. In de Eerste Kamer krijgt het voorstel van de Partij voor de Dieren geen meerderheid, zo bleek uit een debat vannacht. De Tweede Kamer schaarde zich eerder wel met een ruime meerderheid achter het wetsvoorstel van Marianne Thieme.

Het verbod heeft in de Eerste Kamer alleen steun van Partij voor de Dieren, PVV, 50PLUS en OSF. De partijen die zich expliciet tegen het verbod keren zijn VVD, CDA, ChristenUnie en de SGP. Ook de PvdA haakte, nadat ze hun twijfel al hadden uitgesproken, vannacht definitief af.

Compromis Bleker

Staatssecretaris Bleker stelde tijdens het debat een compromis voor waarbij afspraken worden gemaakt met slachterijen en de islamitische en joodse gemeenschap. Die afspraken zouden onder andere moeten gaan over het aantal dieren dat ritueel wordt geslacht en het kwaliteitsniveau van de slachterij. De senaat heeft aan Bleker een brief gevraagd waarin hij zijn plannen uiteenzet.

Marianne Thieme wil volgens de NOS nog niet reageren op het plan van Bleker, maar partijgenoot Esther Ouwehand laat op Twitter weten dat ze maar weinig verwacht van het plan.

Twitter avatar estherouwehand Esther Ouwehand Plannetje Bleker gaat of niks voorstellen of levert zelfde discussie op: verplichtingen tav rituele slacht in strijd met godsdienstvrijheid?

Religieuze organisaties tegen verbod

Onverdoofd slachten volgens joodse en islamitische tradities zorgt volgens de Partij voor de Dieren voor meer leed bij dieren dan de verdoofde slacht, en daarom zou de rituele slacht verboden moeten worden. Religieuze organisaties hebben zich tegen het verbod uitgesproken, omdat het in hun ogen een onaanvaardbare aantasting van hun geloofsvrijheid is, en omdat de onverdoofde slacht volgens hen juist beter voor het dier is.