Dwalende film over dementie

Old Cats. Regie: Pedro Peirano, Sebastián Silva. Met: Bélgica Castro, Claudia Celedón, Catalina Saavreda. In: 5 bioscopen. ***

Er is iets aan dementie wat het bijzonder geschikt maakt voor filmische verbeelding. Misschien wel omdat film en herinneringen zoveel met elkaar te maken hebben. Elk beeld kan in meer of mindere mate subjectief zijn en zo de toeschouwer zachtjes manipuleren. In Old Cats kijken we mee met de stokoude Isadora, die langzamerhand haar greep op haar leven en de werkelijkheid kwijt begint te raken en daar is ondanks de soms lichte toon van de film niets schattigs of grappigs aan. Niet alleen haar gedachten laten haar in de steek, ook de lift van het ooit chique appartementengebouw in Santiago waar zij met haar echtgenoot Enrique op de tiende verdieping woont, houdt ermee op. Het leven sluit haar zowel geestelijk als fysiek in.

Het Chileense regisseursduo Pedro Peirano en Sebastián Silva was eerder verantwoordelijk voor het overal ter wereld bekroonde La nana (2009), over een nogal stuurs dienstmeisje van een rijke Chileense familie. Old Cats lift een beetje mee op het succes van die film, met dezelfde semi-documentaire, vooral observerende stijl en aanpak, maar is eigenlijk nogal een ratjetoe.

Het lijkt vooral alsof de film te snel tot stand heeft moeten komen. Centraal staat een moeder-dochterconflict, dat culmineert in de vraag van dochter Rosario of haar moeder haar appartement op haar naam wil overschrijven zodat ze een nogal kwakzalverig handeltje in Peruviaanse pillen kan beginnen. Of bedoelt ze eigenlijk de poeders die ze ondertussen in de badkamer zelf nogal fanatiek inneemt?

Old Cats laveert onhandig tussen existentiële beelden, kolderiek melodrama en verzoeningsfilm. Als Isadora op een gegeven moment het huis uit vlucht en de moed opvat om via een lange afdaling van de trap de stad in te gaan, volgt een indrukwekkende, bijna hallucinante tocht door de stad. Dat moeder en dochter elkaar daar eindelijk zullen ontmoeten is dan weer voorspelbaar.

Dana Linssen

    • Dana Linssen