Duizenden getuigen

Ultra-Orthodox Jews attend the additional part of the wedding ceremony of Chananya Yom Tov Lipe Hager and his bride Etel Tverski in Bnei Brak near Tel Aviv December 12, 2011. Thousands gathered to celebrate the "seven blessings" for the wedding of the great grandson of the Chief Rabbi of Vizhnitzer in Bnei Brak, Moshe Yehoshua Hager, who is a spiritual leader from the Vizhnitz Hasidic dynasty. REUTERS/Nir Elias (ISRAEL - Tags: RELIGION SOCIETY)
Ultra-Orthodox Jews attend the additional part of the wedding ceremony of Chananya Yom Tov Lipe Hager and his bride Etel Tverski in Bnei Brak near Tel Aviv December 12, 2011. Thousands gathered to celebrate the "seven blessings" for the wedding of the great grandson of the Chief Rabbi of Vizhnitzer in Bnei Brak, Moshe Yehoshua Hager, who is a spiritual leader from the Vizhnitz Hasidic dynasty. REUTERS/Nir Elias (ISRAEL - Tags: RELIGION SOCIETY) Reuters

Duizenden orthodoxe joden waren maandag getuige van de inzegening van het huwelijk van Chananya Yom Tov Lipe Hager en zijn bruid Etel Tverski, in Bnei Brak, een stad ten oosten van Tel Aviv.

Het huwelijk was drukbezocht met reden: de bruidegom is de achterkleinzoon van rebbe Moshe Yehoshua Hager, leider van de chassidische Vizhnitzer-dynastie.

Bnei Brak, een van de grootste orthodox-joodse gemeenschappen in Israël, telt 150.000 inwoners en werd in 1924 gesticht door chassidische joden uit Oost-Europa. De naam Vizhnitzer verwijst naar een stadje dat in het huidige Oekraïne ligt. Daar komt de familie Hager oorspronkelijk vandaan. Yisroel Hager werd daar benoemd tot rebbe in 1893, op 33-jarige leeftijd. Nog voor de Eerste Wereldoorlog vluchtte de jonge rebbe naar Grosswardein, in Hongarije. Zijn tweede zoon Chaim Meir stichtte de chassidische gemeenschap in Bnei Brak na de holocaust en zijn kleinzoon is nu de leider van de gemeenschap. Andere leiders wonen in Haifa en New York. Het chassidische huwelijk wordt door mannen en vrouwen apart gevierd. Op de foto zijn de mannen getuige van het sluitstuk van de ceremonie: de zeven inzegeningen. Daarbij worden zeven mannen opgeroepen om zegeningen te reciteren ten overstaan van ten minste tien mannen van de gemeenschap. Bij dit high society huwelijk was de opkomst echter vele malen groter.