‘Dodental na aanslag Luik loopt verder op’

Agenten zetten delen van centrum in Luik af na de dodelijke aanslag van gistermiddag.Foto AP

Naast de vijf slachtoffers die gisteren zijn overleden na de aanslag gistermiddag in Luik zouden vanochtend nog twee mensen aan hun verwondingen zijn bezweken.

Volgens Belgische media zou het gaan om een tweede baby van 23 maanden en een jongen van twintig jaar. Dit is nog niet officieel bevestigd.

Het totale dodental van de aanslag zou hiermee zijn opgelopen tot zeven. Daar komt dan waarschijnlijk ook de overleden schoonmaakster nog bij die vanochtend werd aangetroffen in de garage van de woning van de 33-jarige dader Nordine Amrani. Deze 45-jarige vrouw uit Vottem was de schoonmaakster van de buurvrouw van Amrani. Ze zou de woning zijn ingelokt met het vooruitzicht op meer werk waarna Amrani haar zou hebben aangevallen en gedood.

Momenteel liggen in totaal nog vijf slachtoffers in zeer kritieke toestand in het ziekenhuis. Het aantal gewonden ligt nog op 123, waarvan er veertig in shock verkeren en waarschijnlijk een “psychologisch trauma” hebben opgelopen volgens AFP.

Dader pleegde zelfmoord

Uit autopsie is inmiddels gebleken dat Amrani, een Belgische man van Marokkaanse afkomst, zichzelf met zijn eigen wapen om het leven heeft gebracht na de aanslag, zo meldt persbureau AFP. Hij heeft zichzelf gisteren door het hoofd geschoten met zijn eigen vuurwapen. Over mogelijke motieven van de aanslag is nog niets duidelijk volgens de politie.

Amrani is eerder veroordeeld tot vijf en een half jaar gevangenisstraf voor bezit van wapens en verdovende middelen. In oktober vorig jaar is hij voorwaardelijk vrijgelaten na drie jaar cel. De politieke partij Vlaams Belang vraagt zich af waarom deze gevangenisstraf zo kort is geweest gezien zijn omvangrijke strafblad. De nieuwe Belgische minister van Justitie, Annemie Turtelboom, wordt daarom donderdag ter verantwoording geroepen.

Luik houdt vanmiddag om 12.00 een minuut stilte voor de slachtoffers van de aanslag. In het stadhuis van de stad is een condoleanceregister geopend.

    • Annemarie Coevert