Dochter Gaddafi vraagt ICC om onderzoek naar dood vader

Aisha Gaddafi liet zich halverwege april nog toejuichen in Tripoli. Foto Reuters / Louafi Larbi

Aisha Gaddafi, dochter van de in oktober vermoorde Libische leider Moammar Gaddafi, heeft de aanklagers van het Internationaal Strafhof (ICC) gevraagd een onderzoek te starten naar de dood van haar vader en haar broer Mutassim.

In een brief die haar advocaat naar het ICC in Den Haag stuurde is te lezen dat Gaddafi en zijn zoon Mutassim…

“…op de meest gruwelijke manier zijn vermoord, waarna hun lichamen tentoon zijn gesteld en op groteske wijze zijn misbruikt. De beelden van deze wreedheden zijn over de hele wereld uitgezonden en hebben mijn cliënt zware emotionele schade berokkend.”

Na de dood van Moammar Gaddafi eisten verschillende partijen, waaronder de Verenigde Staten, de Verenigde Naties en Mensenrechtenorganisatie Human Rights Watch (HRW), een onderzoek naar zijn dood. De Nationale Overgangsraad lieten niet veel later weten dat een commissie de zaak zal onderzoeken.

Aisha Gaddafi is naar aanleiding van de ongeregeldheden in Libië naar Algerije gevlucht. Haar broer Saif al Islam, volgens velen de gedoodverfde opvolger van zijn vader, werd vorige maand opgepakt. Hij wordt in zijn thuisland berecht.

    • Dirk Wijnand de Jong