Deel Egypte naar stembus voor tweede ronde verkiezingen

Campagnemateriaal op de voorgrond van de piramides in Giza, een van de negen districten waar vandaag gestemd wordt. Foto Reuters / Amr Abdallah Dalsh

In diverse delen van Egypte zijn de stembussen open gegaan voor de tweede ronde van de eerste parlementsverkiezingen sinds de val van Hosni Mubarak. Naar verwachting zullen de islamitische partijen hun leidende positie vandaag verstevigen.

De eerste ronde werd begin december gedomineerd door de moslimpartijen. Met ongeveer 47 procent van de stemmen liep de Moslimbroederschap toen voorop. De verkiezingen worden over drie maanden uitgesmeerd met het doel deze nauwlettend te kunnen waarnemen.

Vandaag en morgen wordt in negen regio’s gestemd, waaronder enkele buitengebieden van Kairo en plattelandsgebieden rondom de Nijldelta, waar traditiegetrouw veel steun is voor islamitische partijen.

In januari volgt een derde ronde waarna medio 2012 ook nog presidentsverkiezingen komen. Het gekozen parlement moet een commissie aanwijzen die dan weer een nieuwe grondwet schrijft. Dat de Opperste Militaire Raad, de huidige machthebber, hierin nog een dikke vinger in de pap wil hebben leidde in aanloop naar de eerste verkiezingsronde tot protesten en dodelijk geweld in Kairo.

Interactieve graphic: Onrust in de Arabische wereld

    • Jules Seegers