De politie zei: wij weten ook van niets. Zoek dekking!

De dader was al lang bekend bij justitie. Hij overleed ook.

Er was gisteren nog niets bekend over zijn motief, maar terrorisme werd uitgesloten.

Ambulances are parked in front of the court of justice following a grenade attack in the city center of Liege, Belgium, Tuesday, Dec. 13, 2011. A man armed with hand grenades and guns opened fire in the crowded center of the Belgian city of Liege, Tuesday, Dec. 13, 2011. Some people were killed in the attack and many more were injured. (AP Photo/Ermindo Armino)
Ambulances are parked in front of the court of justice following a grenade attack in the city center of Liege, Belgium, Tuesday, Dec. 13, 2011. A man armed with hand grenades and guns opened fire in the crowded center of the Belgian city of Liege, Tuesday, Dec. 13, 2011. Some people were killed in the attack and many more were injured. (AP Photo/Ermindo Armino) AP

De storm die de klanten van de kerstmarkt op het Saint-Lambertplein in Luik had weggejaagd, was net gaan liggen. „We hadden te horen gekregen dat de kramen weer open konden”, zegt Samuel (24) – een Luikenaar die zijn achternaam niet wil geven omdat hij zwart werkt op de kerstmarkt. Toen hoorde hij een explosie, hij hoorde schieten. En weer een explosie. Mensen renden alle kanten op.

Het was gistermiddag, half één. Nordine Amrani (33), een lasser uit Luik met een fors strafblad, stond voor het Justitiepaleis. Hij gooide granaten naar de bushaltes op het Saint-Lambertplein en schoot met een machinegeweer op de mensen die er wachtten. Twee jongens van 15 en 17 en een vrouw van 75 werden gedood, 123 mensen raakten gewond. Ook Nordine Amrani zelf overleed – het was gisteravond nog onduidelijk of hij zelfmoord had gepleegd of was omgekomen door zijn eigen granaat.

Een rechter in het Justitiepaleis, die aan het eind van de middag bij de parkeergarage komt kijken of ze haar wagen kan ophalen, zegt dat ze bij de eerste explosie dacht aan een zware lading die in een lege vrachtwagen viel. Maar bij de tweede niet meer. Ze zag de paniek op het plein en hoorde al snel de naam van Nordine Amrani rondgaan. „We kennen hem allemaal.”

De Luikse Procureur des Konings (officier van justitie) Danièle Reynders zei gisteravond dat er nog niets bekend was over het motief. Amrani, eerder veroordeeld voor verkrachting, wapenbezit en cannabisteelt, had zich dinsdagochtend moeten melden bij een politiebureau op het Saint-Lambertplein – in plaats daarvan was hij gaan schieten.

Amrani zou geen banden hebben gehad met terroristische organisaties. Hij zou een wapenfreak zijn. Bij eerdere huiszoekingen waren oorlogswapens gevonden en bijna tienduizend onderdelen van wapens die hij zelf in elkaar kon zetten. Maar volgens het Luikse Openbaar Ministerie had hij „nooit een gedragsstoornis vertoond”. Hij was vorig jaar oktober vervroegd vrijgelaten uit de gevangenis.

Om drie uur, gistermiddag, worden alle straten rond het Saint-Lambertplein ontruimd. De auto van Amrani is ontdekt en zal tot ontploffing worden gebracht, zegt de politie. Maar het blijft stil. Bij de kapotgeschoten bushaltes tegenover het Justitiepaleis wordt nog onderzoek gedaan, rechercheurs maken foto’s van bloedsporen.

In een café tegenover het Justitiepaleis zit Magy Lambert (60), kokkin, met een glas rode wijn bij te komen van de schrik. Na de explosies had ze tussen de mensen door heen en weer gerend, op zoek naar een veilige plek. Het verhaal was toen nog dat er drie daders waren en dat het zou gaan om een ontsnappingspoging uit het Justitiepaleis.

Afgelopen zomer was het Justitiepaleis van Luik al eens ontruimd na een vals bomalarm, dat bedoeld zou zijn geweest om een gevangene te laten ontsnappen – wat niet was gelukt. In de zomer was er ook een gevangene geweest die cipiers had bedreigd en was ontsnapt uit de rechtbank van Seraing, een voorstad van Luik. Hij was samen met zijn vriendin naar Spanje gevlucht, waar hij een paar weken later werd gearresteerd.

De Luikenaren vertelden elkaar gistermiddag dat één van de drie daders dood was. De tweede was gearresteerd en de derde was op de vlucht, waardoor het gevaar nog overal kon zijn. Magy Lambert: „En de politie zei: wij weten niks. Zoek dekking.” Pas aan het eind van de middag werd bekend dat er maar één dader was geweest.

Koning Albert en koningin Paola kwamen aan het eind van de middag naar Luik om van de burgemeester te horen wat er precies was gebeurd, ze gingen ook langs bij gewonden in het ziekenhuis.

Ook premier Elio Di Rupo was in Luik, samen met de ministers van Binnenlandse Zaken en Justitie. Op een persconferentie in het Bisschoppelijk Paleis zei Di Rupo dat „heel het land de pijn voelt van de slachtoffers”. Hij zei ook dat de schietpartij, volgens de informatie die er nu was, een „geïsoleerd geval” was – en geen terroristische aanslag.

De krant Le Soir meldde gisteren dat er nóg twee doden waren gevallen. Een man van twintig en een meisje van twee jaar, die „volgens medische bronnen” overleden waren aan hun verwondingen.

    • Petra de Koning