Dat kunnen Denen ook al

De geweldige beer. Regie: Esben Toft Jacobsen. In : 13 bioscopen. ***

Naar het filmland Denemarken wordt vaak jaloers gekeken als het gaat om kwaliteitsdrama en televisieseries die internationaal toonaangevend zijn. Ook in de animatiefilm van speelfilmlengte doet Denemarken mee op meer dan redelijk niveau, bewijst kinderfilm De geweldige beer, waar in Nederland sinds mensenheugenis geen lange animatiefilm meer is uitgekomen.

De geweldige beer gaat over Sofie die met haar grote broer Jonathan verdwaalt in een magisch oerbos (heel Scandinavisch, die bossenfixatie), waar ze vriendschap sluit met een beer van gigantische proporties; deze beer doet in het niet vallen wat King Kong deed voor de apen. Jonathan vertrouwt het beest aanvankelijk niet en zit hem achterna met een nare jager.

De digitale animatie is van hoog niveau met mooie panoramabeelden van het bos. De kinderpsychologie van een oudere broer en een kleine zus die elkaar flink in de haren zitten, is nauwgezet gevolgd. Animatiestudio Copenhagen Bombay bestaat pas vijf jaar, maar is al tot grote dingen in staat.

Moeilijk in te schatten of jonge kinderen de film spannend of toch te eng zullen vinden. Dat zal per kind verschillen. De leeftijdsclassificatie 7+ is serieus te nemen, want het gaat er soms woest aan toe in dit oerbos.

    • Peter de Bruijn