Egypte vraagt Nederlandse ambassadeur naar boek Wilders

De Nederlandse ambassadeur in Egypte, Susan Blankhart, heeft vorige maand uitleg moeten geven over het voornemen van Geert Wilders om een kritisch boek over de islam te publiceren. Dat heeft een woordvoerder van het ministerie van Buitenlandse Zaken in Den Haag vandaag bevestigd.

De woordvoerder geeft te kennen dat de Nederlandse afgezant op 21 november was “uitgenodigd voor een gesprek op ambtelijk niveau”. Daar werd onder meer het voornemen van Wilders om een boek te publiceren, besproken. Blankhart zou daarbij hebben aangegeven dat “in Nederland vrijheid van meningsuiting een groot goed is en een ieder vrij is boeken te schrijven.”

Vorige maand weigerde Egypte een visum aan PVV-Kamerlid Raymond de Roon wegens kritische uitspraken over het regime in Egypte. Minister van Buitenlandse Zaken Uri Rosenthal (VVD) riep daarop de Egyptische ambassadeur in Nederland op het matje.

Wilders werkt aan een boek waarin de gevaren van de islam en de wereldwijde strijd tegen islamisering worden behandeld. De regering in Egypte, die vorige maand nog PVV-Kamerlid Raymond de Roon omwille van kritische uitspraken over het regime de toegang weigerde, zit met de publicatie in de maag en noemt het gedrag van Wilders onacceptabel.

Wilders op zijn beurt reageerde ook op het tumult:

“Wij kennen hier gelukkig wel de vrijheid van meningsuiting. Laat het Egyptische militaire regime zich maar beter druk maken over de rechten en bescherming van christenen in Egypte en voorkomen dat ze verder worden afgeslacht in plaats van zich zorgen te maken over mij.”

    • Niels Posthumus