buzz

British actor Robert Pattinson arrives at a film premiere of 'Twilight Breaking Dawn Part 1' in Berlin, Friday, Nov. 18, 2011. (AP Photo/Markus Schreiber) AP

Disneyster gaat los

„Het is een andere vibe dan mensen van me gewend zijn”, zegt Selena Gomez (19). Het tv-sterretje van Disney en de ideale dochter in familiefilms, nog beter bekend als vriendin van tieneridool Justin Bieber, is gecast voor de film Spring Breakers van cultregisseur Harmony Korine, een oude bekende van het Rotterdamse Filmfestival, gespecialiseerd in verloedering. Zijn laatste film, Trash Humpers, ging over bejaarde hooligans die copuleren met vuilnisbakken. Spring Breakers gaat over studentes die een restaurant beroven om hun vakantie te betalen: acteur James Franco heeft eveneens getekend. Ook Taylor Lautner, de broeierige jonge acteur wiens sixpack in de Twilightfilms meer zeggingskracht heeft dan zijn gelaat, gaat arty. Hij krijgt een rol in de nieuwe film van Gus Van Sant (Milk, Elephant).

Tieneridolen lucratief

En gelijk heeft Gus Van Sant, want tienersterren blijken de meest lucratieve acteurs in Hollywood, zo stelde Forbes vorige week vast in zijn jaarlijkse lijst van ‘bankable actors’. Of laten ze zich beter uitbuiten? De lijst wordt berekend door de opbrengst van de drie laatste films naast het salaris te leggen van veertig bekende acteurs. En dan staat vampierliefje Kirsten Stewart van de Twilight-films eenzaam bovenaan: elke dollar salaris leverde haar studio 55,83 dollar op. Tegenspeler Robert Pattinson, die dit jaar ook in twee matig lopende melodrama’s acteerde, staat op drie, gevolgd door Daniel Radcliffe (Harry Potter) en Shia LaBeouf (Transformers). Verrassend is de tweede plaats van Anne Hathaway, die dat minder aan haar komedies dan aan haar bijrol in Alice in Wonderland dankt. De eerste ster boven de dertig is Robert Downey jr. op zes, hoofdrolspeler in twee filmseries: Iron Man en Sherlock Holmes. Daarop volgen Matt Damon, Cate Blanchett, Meryl Streep en Johnny Depp. Minst lucratief is de arme Drew Barrymore, die 40 cent terugverdiende op elke dollar, en Eddie Murphy met 2,70 dollar.

The Black List 2011

De Blacklist 2011, de inmiddels traditionele lijst van beste, nog niet verfilmde scenario’s, is er weer. Met dit jaar The Imitation Game op de eerste plaats. Over de Britse cryptograaf en computerpionier Alan Turing, die in de Tweede Wereldoorlog de Duitse codeermachine Enigma kraakte, maar zelfmoord pleegde toen hij werd vervolgd wegens homoseksualiteit. Dat riekt naar Oscars. De Black List is een jaarlijkse ranglijst van scenario’s die al even in Hollywood rondzwerven en volgens honderden studiomanagers echt verfilmd moeten worden. De lijst wordt sinds 2004 gepubliceerd, maar lijkt na het succes van gewezen Black List-scripts als Juno en The Social Network steeds gevoeliger voor marketing en manipulatie. Erg riskant oogt de Black List van 2011 niet: op twee een moordmysterie, op drie de satire Chewie: het filmen van Star Wars door de ogen van de acteur die de harige alien Chewbacca speelde. Op vier The Outsider, over een Amerikaanse ex-militair die in het naoorlogse Japan carrière maakt bij de yakuza en Father Daughter Time, een roadmovie over een vader die banken overvalt met zijn elfjarige dochter. Dat klinkt gezelliger dan Maggie, waar ouders toezien hoe hun dochter in een zombie verandert, de alternatieve geschiedenis In the Event of a Moon Disaster, waar de historische Apollo 11 crasht op de maan, of het apocalyptische drama The End.

Avatar

Verdien je 2,8 miljard dollar, dan kan je rechtszaken wegens plagiaat verwachten. De producenten van Avatar hebben er al heel wat gewonnen, maar gewezen medewerker Eric Ryder van James Camerons studio Lightstorm Entertainment lijkt nu wel een punt te hebben. Hij zegt in 1999 een jaar lang te hebben gewerkt aan een milieuvriendelijke sciencefictionfilm in 3D over een opstand van aliens tegen een mijnbedrijf op een verre maan die begint met een romance tussen een aardse spion en alienmeisje. Ryder beschikt volgens vakblad The Hollywood Reporter over een verhaal, werktitel K.R.Z.2068, plus schetsen, foto’s en 3D-beelden. Hij vindt dat hij voor zijn werk een credit en compensatie verdient. Lightstorm blies zijn project in 2002 tijdelijk af omdat ecologische sf toen niet verkocht, aldus Ryder.

Schadepost

Zonder risico is het niet, procederen in Hollywood. Zo moet sergeant Jeffrey Sarver volgens The Hollywood Reporter 187.000 dollar aan proceskosten betalen aan de makers van het met zes Oscars bekroonde oorlogsdrama The Hurt Locker (2008). Sarver meende dat de semisuïcidale bomexpert sergeant William James (Jeremy Renner) volledig op hem was gebaseerd maar werd in het ongelijk gesteld. Sarver moet nu 37.000 dollar betalen aan regisseur Bigelow en scenarist Boal, 90.000 dollar aan de producenten en 59.000 dollar aan filmbedrijf Summit Entertainment.