Brits veto is wel zo eerlijk

De geïsoleerde positie waarin het Verenigd Koninkrijk terecht is gekomen, had wellicht kunnen worden voorkomen. Het is mij niet duidelijk waarom dit land niet akkoord kon gaan met het principe van een verdragswijziging. Het had dan keihard mee kunnen onderhandelen over de uitwerking en desnoods een opt-out kunnen bedingen voor onwelgevallige regelingen. Zo is het wel vaker gegaan. Het is een misvatting als het VK denkt dat zijn toestemming voor de redding van de euro onontbeerlijk is. Anderzijds is een Brits veto vooraf wel zo eerlijk. We zien nu het ware gezicht van leedvermaak over de eurocrisis en de chauvinistische hang naar de tijden van Britannia, rule the waves. Ze denken het alleen veel beter te kunnen, totdat de financiële markten op een dag hun munt en hun rating onder vuur nemen. Misschien moet premier Cameron toch maar een referendum organiseren over uittreding uit de EU en toetreding tot de Europese Economische Ruimte. Het VK krijgt dan de prominente plaats die het verdient – in het rijtje met IJsland, Noorwegen en Liechtenstein.

Wim de Waal

Gepensioneerd EU-ambtenaar, La Hulpe, België

    • Wim de Waal
    • La Hulpe
    • Gepensioneerd Eu-Ambtenaar