Bouwsector wil af van hypotheekrenteaftrek

De vereniging van ontwikkelaars en bouwondernemers (NVB) pleit voor een einde aan de hypotheekrenteaftrek. De discussie rond de regeling is dermate verwarrend voor huizenkopers dat deze de markt schade aanricht, zo stelt NVB-directeur Nico Rietdijk vandaag in het FD.

Volgens Rietdijk zorgen de tegenstrijdige uitspraken over de hypotheekrenteaftrek voor veel onzekerheid bij huizenkopers waardoor het zijn doel voorbij streeft:

“Liever had ik het niet gedaan, maar de beer is los. Elke dag zegt er wel iemand dat de renteaftrek onhoudbaar is, terwijl het kabinet maar blijft volhouden dat er echt niets gaat gebeuren. Op een gegeven moment gelooft de consument dat niet meer.”

Nieuwe bezuinigingen op komst

Rietdijk doet zijn uitspraken op een moment dat de discussie rond de renteaftrek weer is opgelaaid. Als gevolg van het oplopende begrotingstekort en de huidige recessie moet het kabinet op zoek naar nieuwe manieren om fors te bezuinigen. Minister Jan Kees de Jager liet hierover gisteren doorschemeren dat hierbij geen taboes zijn.

PVV-leider Geert Wilders benadrukte gisteren dat de renteaftrek absoluut niet ter discussie staat, en kreeg daarbij steun van VVD-fractieleider Stef Blok.

Volgens Rietdijk zou het kabinet de aftrek op termijn kunnen laten verdwijnen en noemt daarbij een periode van dertig jaar. Op deze manier kunnen huizenbezitters ieder jaar iets minder van de lening op hun woning fiscaal kunnen aftrekken. Zo zou de woningmarkt nauwelijks onder de afschaffing lijden.