Bezuinigingen overheid raken Logica

In Nederland dreigt ontslag voor 10 procent van het personeel van IT-bedrijf Logica. Met dank aan de overheidsbezuinigingen.

Eigenlijk was de aankondiging die IT-bedrijf Logica vanochtend deed niet eens zo onverwacht. Bij de presentatie van de derde kwartaalcijfers noemde topman Andy Green de efficiëntie van de Beneluxtak al een ‘uitdaging’. Het tempo waarmee de reorganisatie wordt doorgevoerd is echter hoger dan verwacht.

Naar het zich nu laat uitzien verdwijnen er bij de reorganisatie 1300 banen. Daarbij gaat het om ongeveer vijfhonderd arbeidsplaatsen in de Benelux. Momenteel zijn er vijfduizend mensen werkzaam bij Logica Benelux, waarvan 4500 in Nederland.

In het Verenigd Koninkrijk en Zweden verdwijnen vanwege het uitbesteden van het beheer van de IT-infrastructuur nog eens ongeveer 450 banen. Daarbovenop worden 200 banen geschrapt in Zweden en wordt in Nederland en Zweden bespaard op kantoorruimte – dat scheelt het bedrijf ruim 15 miljoen euro.

Bovendien moet Logica eenmalig 46 miljoen euro afschrijven omdat de opbrengsten uit langlopende contracten tegenvallen. Volgens Logica stellen grote klanten investeringen uit door de onzekere economische vooruitzichten. Het bedrijf wil daarom versneld reorganiseren om beter voorbereid te zijn op magere tijden.

De omzet in de Benelux, met name in Nederland, is al langer een zorgenkind. Terwijl uit de recentste kwartaalcijfers bleek dat Frankrijk, Noord-Europa en Groot-Brittannië profiteren van een toenemende belangstelling voor outsourcing, verdiende Logica Benelux het afgelopen kwartaal drie procent minder ten opzichte van dezelfde periode in 2010. De belangrijkste reden daarvoor is een teruglopend aantal ICT-opdrachten als gevolg van bezuinigingen bij de overheid. Datzelfde geldt voor de financiële sector, doorgaans goed voor een groot aantal ICT-projecten maar nu minder bereid te investeren in automatisering.

Logica’s versnelde reorganisatie brengt voor dit jaar een kostenpost van 95 miljoen euro met zich mee. De ontslagronde moet in 2012 71 miljoen euro aan besparingen opleveren.

„Klanten wachten af hoe de eurocrisis verloopt en welk effect dat heeft op de wereldeconomie.”, zegt topman Green in een toelichting. „Het is van fundamenteel belang dat het vertrouwen in de euro terugkeert en dat bedrijven weer gaan investeren.”

Tegelijkertijd met het nieuws over de banenreductie gaf Logica ook een winstwaarschuwing af. De operationele marge voor dit jaar zal liggen tussen 6,0 en 6,5 procent, waar een marge tussen 6,5 en 7,0 procent verwacht was. De winst komt daarmee uit tussen de 240 en 250 miljoen euro. Topman Green hoopt dat deze marge in 2013 weer boven de 6,5 procent uitkomt.

Volgens Jos Versteeg, analist bij Theordor Gilissen zijn de vandaag gepresenteerde cijfers nog geen reden voor paniek en in overeenstemming met wat analisten al verwachtten. Versteeg denkt dat er voorlopig nog geen verbetering optreedt op de IT-markt. „De wereldeconomie zwakt af en ICT-bedrijven hebben last van offshoring waarbij dienstverlening naar India verdwijnt.”

De beurskoers van Logica daalde flink in reactie op het nieuws over de reorganisatie. Rond één uur stond het bedrijf 17 procent in de min op de Amsterdamse AEX. Een aandeel Logica was nog 73 eurocent waard.

    • Jorg Leijten