Kranten België: dit is ‘m, de moordenaar die Luik de dood bracht

De meest opvallende voorpagina. La Meuse kiest ervoor de dader pontificaal af te beelden, met daarnaast slachtoffers met naam en foto.

Als vanzelfsprekend vult Nordine Amrani vanochtend de voorpagina’s van de kranten in België. “Moordende waanzin.”

“1 man, 5 doden, 123 gewonden.” De Gazet van Antwerpen vat de aanslag gisteren in Luik efficiënt samen, met als onderkop: “Chaos en paniek na dolle raid op kerstmarkt.” Het Franstalige La Dernière Heure is nog korter: “12.33u: de hel.”

De kranten van de Waalse uitgever Sud Presse hebben een foto van Amrani groot op de voorpagina. “Dit is ‘m, de moordenaar die de dood naar het centrum van Luik bracht.” Een kort tijdspad wordt geschetst. “12.30u: Deze man is net begonnen met twee granaten naar een bushokje te gooien. 12.35u: Vijf minuten later. Hij doodt zichzelf na het schieten in de menigte. Zijn wapens liggen op de grond.”

‘Luik in schok’

De Standaard blijft meer ingetogen: “Luik in schok”. De kwaliteitskrant duidt de aanslag als een “onverklaarbare, schijnbaar willekeurige moordpartij” waarmee de 33-jarige veroordeelde crimineel Amrani “terreur en dood zaaide” in het Luikse stadscentrum. Het ochtendblad meldt dat veel slachtoffers middelbare scholieren waren die na hun lessen stonden te wachten op de bus naar huis. Merkwaardig is het dat De Standaard de ontsteltenis schijnbaar beperkt tot Luik, alsof niet de hele Belgische natie, hoe verdeeld ook, geschokt is.

Zeven extra pagina’s worden door De Morgen gewijd aan “de oorlog van één man”. Onder meer wordt een portret beloofd van Amrani: “Alles leek goed te gaan met hem.” Tenslotte houdt Le Soir het kort: “Bloedbad in Luik”.

Opvallend is de duidelijke splitsing in beeldkeuze op de voorpagina’s. Aan de ene zijde zijn er de meer discrete foto’s van hulpdiensten en ravage. Anderzijds wordt er gekozen voor de confronterende beelden van bebloede, ogenschijnlijk levenloze en verlaten lichamen. Merkwaardig is dat La Meuse, van Sud Presse, er als enige voor kiest om slachtoffers met volledige naam en foto op de voorpagina te zetten.

    • Jules Seegers