Ajax en RvC gaan in beroep - ‘zeker niet kansloos’

Cruijff voor aanvang van het kort geding, vorige week maandag.
Cruijff voor aanvang van het kort geding, vorige week maandag. Foto AP / Peter Dejong

Ajax en de vier leden van de Raad van Commissarissen leggen zich niet neer bij de uitspraak van de rechter in het kort geding dat Johan Cruijff en een groep jeugdtrainers tegen hen had aangespannen. Beide partijen gaan in beroep. Dat bevestigt advocaat Peter Wakkie vandaag tegenover persbureau Novum.

De zaak dient volgens de raadsman in januari. Maandag bepaalde de rechter dat de aandeelhouders het vertrouwen in de Raad van Commissarissen moeten uitspreken. De voorgenomen benoemingen van Louis van Gaal en Martin Sturkenboom als statutair directeur van Ajax moesten tot die tijd worden uitgesteld. Wel waren de aanstellingen van Sturkenboom en Danny Blind als interim-directeur rechtsgeldig.

Volgens sportredacteur van NRC Handelsblad Bart Hinke is het hoger beroep zeker niet kansloos.

“De uitspraak hield kort gezegd in dat de raad van commissarissen eerst het vertrouwen moet krijgen van de aandeelhouders van Ajax NV alvorens tot de benoeming van Van Gaal overgegaan kan worden. Hoogleraar Ondernemingsrecht Harm-Jan de Kluiver zei gisteren al in NRC dat die volgorde zeker geen algemeen beginsel van vennootschapsrecht is. Impliciet houdt de uitspraak van de rechter van gisteren in dat, om belangrijke besluiten te nemen, je eerst de aandeelhoudersvergadering de mogelijkheid moet geven de commissarissen te ontslaan. De vraag is hoe daar in hoger beroep over geoordeeld wordt.”

Cruijff en de jeugdtrainers hadden geprobeerd de benoemingen van Van Gaal, Sturkenboom en Blind tegen te houden. Zij voerden aan dat de benoemingen niet rechtsgeldig zijn omdat de andere commissarissen Cruijff niet tijdig hadden uitgenodigd voor de vergadering waarop zij werden benoemd. Ook zouden de aanstellingen strijdig zijn met het plan van Cruijff voor de jeugdopleiding van Ajax.

Maandag werd tijdens de al eerder vastgelegde jaarlijkse aandeelhoudersvergadering duidelijk dat het merendeel van de aandeelhouders achter Cruijff staat. De aandelenbezitters konden zich officieel echter niet uitspreken over de Raad van Commissarissen omdat dit niet op de agenda stond.

    • Peter Zantingh