YouTube wil naar het grote scherm

YouTube-medewerkers mogen, net als hun Google-collega's, huisdieren mee naar het werk nemen. Of mascottes.

De Amerikaanse videosite YouTube toont elke dag miljarden filmpjes aan honderden miljoenen internetters en wil nu ook de huiskamer veroveren. Maar er is één probleem: de kijkers zappen nog te snel weg.
Google kocht de videowebsite in 2006 maar ook nu nog staat YouTube los van de rest van het concern: het hoofdkantoor ligt op een half uur rijden van de  Googlecampus. In San Bruno, net onder San Francisco, zitten ruim 500 YouTube medewerkers in een voormalig pand van kledingketen Gap. Het is een luxe gebouw met een enorme sportzaal, een zwembad en een knalrode glijbaan voor mensen die geen zin hebben in de lift.

Shiva Rajarama, product manager van YouTube,  is verantwoordelijk voor ontwikkeling van nieuwe producten en creëerde de herinrichting van de YouTube-site, die deze maand werd ingevoerd. Nu biedt YouTube.com aparte kanalen, afgestemd op de persoonlijke voorkeuren van de gebruiker. Kanalen, dat klinkt bijna als  een gewone tv-zender. „En dat is de precies de bedoeling”, legt Rajaraman uit. „De gemiddelde YouTube kijker blijft  ongeveer 15 minuten op de site. Terwijl  Amerikanen gemiddeld vijf uur tv kijken. Daar valt nog veel winst voor ons te halen.”

Google aast op de advertentiemarkt voor tv-commercials – in de VS ruim drie  keer zo groot als de markt voor online advertenties.  YouTube is een  belangrijk wapen om de tv te veroveren, samen met Google TV, de software die toegang biedt tot webvideo’s en gewone tv-zenders. Daarnaast werkt  YouTube vanaf deze maand ook op de Xbox. Die  spelcomputer – nota bene gemaakt door  Googles concurrent Microsoft –  geeft de videosite in één klap toegang tot 15  miljoen huiskamers.

YouTube-logo op het gebouw in San Bruno. In het complex werken ruim 500 medewerkers.YouTube-logo op het gebouw in San Bruno. In het complex werken ruim 500 medewerkers.

De stills van de best bekeken YouTube-films zijn tot gordijn verwerkt. Veel video's van katten.De stills van de best bekeken YouTube-films zijn tot gordijn verwerkt. Veel video's van katten.

In de YouTube-lobby: veel tv's, met natuurlijk YouTube erop.In de YouTube-lobby: veel tv's, met natuurlijk YouTube erop.

Het menu in de kantine wordt gepresenteerd in tv-vorm. Vaak zijn er buiten lunchconcerten van pop-acts uit de regio

Zelfs de menu's in de kantine worden gepresenteerd in tv-vorm. Vaak zijn er buiten lunchconcerten van pop-acts uit de regio.Zelfs de menu's in de kantine worden gepresenteerd in tv-vorm. Vaak zijn er buiten lunchconcerten van pop-acts uit de regio.

YouTube mag dan eigendom zijn van Google, alle faciliteiten zijn in YouTube stijl. Zoals hier de kantine.YouTube mag dan eigendom zijn van Google, alle faciliteiten zijn in YouTube stijl. Zoals hier de kantine.

Vaste prik in Silicon Valley: drankautomaat met het bedrijfslogo.Vaste prik in Silicon Valley: drankautomaat met het bedrijfslogo.

De centrale werkvloer; onderlinge ruimtes zijn verbonden met de ovale tv-vorm uit het logo.De centrale werkvloer; onderlinge ruimtes zijn verbonden met de ovale tv-vorm uit het logo.

YouTube-medewerkers mogen, net als hun Google-collega's, huisdieren mee naar het werk nemen. Of mascottes.YouTube-medewerkers mogen, net als hun Google-collega's, huisdieren mee naar het werk nemen. Of mascottes.

Google kocht YouTube in 2006 voor 1,65 miljard dollar.Google kocht YouTube in 2006 voor 1,65 miljard dollar.

Halloween opstelling met YouTube-kaboutersHalloween opstelling met YouTube-kabouters

Lady Gaga en Led Zeppelin; popmuziek is een van de best scorende categorieën op YouTube.Lady Gaga en Led Zeppelin; popmuziek is een van de best scorende categorieën op YouTube.

YouTube legt veel nadruk op de ruim 20.000 partners die kwalitatief goede content plaatsen en advertentie-omzet genereren. YouTube legt veel nadruk op de ruim 20.000 partners die kwalitatief goede content plaatsen en advertentie-omzet genereren.

Echte YouTube-hond, huisdieropvang is onderdeel van de arbeidsvoorwaarden.Echte YouTube-hond, huisdieropvang is onderdeel van de arbeidsvoorwaarden.

De knalrode glijbaan is een erfenis van de vorige eigenaar van het pand, modeketen Gap.De knalrode glijbaan is een erfenis van de vorige eigenaar van het pand, modeketen Gap.

Een bedrijfsglijbaan is leuk, maar alleen met duidelijke voorschriften. YouTube kan niet nog een rechtszaak gebruiken.Een bedrijfsglijbaan is leuk, maar alleen met duidelijke voorschriften. YouTube kan niet nog een rechtszaak gebruiken.

Een bilateraaltje aan het biljart; de YouTube-medewerker draagt een Google-sweater.Een bilateraaltje aan het biljart; de YouTube-medewerker draagt een Google-sweater.

Terwijl zijn collega's zich te goed doen aan een gratis warme lunch, trekt deze YouTube-medewerker baantjes in het bedrijfszwembad.Terwijl zijn collega's zich te goed doen aan een gratis warme lunch, trekt deze YouTube-medewerker baantjes in het bedrijfszwembad.

Bedrijfsgym hoort bij het standaardpakket in Silicon Valley, maar deze enorme danszaal is behoorlijk luxe. Een deur verder is een grote fitnessruimte, ook weer alleen voor YouTube-medewerkers.. Bedrijfsgym hoort bij het standaardpakket in Silicon Valley, maar deze enorme danszaal is behoorlijk luxe. Een deur verder is een grote fitnessruimte, ook weer alleen voor YouTube-medewerkers..

    • Marc Hijink